Hoće li smrt male Madine Hosseini, afganistanske djevojčice koja je potkraj prošle godine stradala u naletu vlaka na pruzi između Hrvatske i Srbije, koštati ugleda, pa onda i funkcije ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića? Teško, ali samo zato jer ni Andrej Plenković, kao ni njegovi prethodnici, ministarske pozicije ne uvjetuje i ne povezuje s javnom reputacijom svojih odabranika.

Ministar je Božinović važio za respektabilnog čovjeka, ali u posljednje vrijeme otkriveni detalji o postupanju policije prema izbjeglicama prijete velikim skandalom, što će, vrlo vjerojatno, rezultirati ruiniranjem MUP-ova ugleda i rađanjem nepovjerenja u njegovo funkcioniranje. Sve je više indicija, pa i dokaza da su ministar i MUP lagali o smrti petogodišnje Madine Hosseini. Hrvatska je policija otpočetka tvrdila da se nesreća dogodila u Srbiji, oko 300 metara u dubini teritorija susjedne države, te da oni ni na koji način nisu utjecali na stradavanje djevojčice. Majka pokojne Madine, posve suprotno, tvrdi da su protjerani iz Hrvatske, da joj hrvatska policija nije dopuštala da s umornom djecom prenoći gdje je zatečena, nego su prisiljeni da u gluho doba noći tračnicama krenu prema Srbiji. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović alarmirala je javnost, tražeći da se istina ustanovi provjerom snimki termovizijskih kamera. Ali, MUP je uzvratio da snimke iz vremena nesreće nisu sačuvane. Već je primjećeno da snimke, koje policija inače uredno čuva, misteriozno nestaju baš u nekim kritičnim trenucima, kad se, prema tvrdnjama migranata, događaju nepropisna i nasilna postupanja.

„Novi list“ sada objavljuje svjedočenje strojovođe hrvatskog vlaka koji je afganistansku djevojčicu udario, a koji je policiji u Šidu odmah nakon udesa ispričao kako je na grupu koja se kretala od granice Hrvatske prema Srbiji naletio otprilike stotinjak metara od hrvatske granice. Nakon što je kompozicija kočenjem zaustavljena srpska je policija ustanovila da se 13 vagona nalazilo na teritoriju Srbije, a šest ih je još bilo u Hrvatskoj. Strojovođa, dakle, potvrđuje priču majke stradale Madine.

Umjesto da pošteno istraži događaj, MUP se odlučio za najgoru moguću soluciju: pokušava zataškati ono što se u noći nesreće stvarno dogodilo. Ako je prema obitelji Hosseini bilo nezakonitog postupanja, a pravobraniteljica i brojne humanitarne organizacije govore o alarmantnom i zastrašujućem ponašanju prema migrantima, to je odgovornost policije na terenu. Ali, prikrivanje činjenica, uporno odbijanje da se preispitaju problematični postupci i laganje javnosti, to je odgovornost ministra Božinovića. A to je onda već vrlo ozbiljan razlog za strah od MUP-ove degeneracije. Čak i onima koji nemaju sućuti za nesretnike s istoka. Metode koje trenira na izbjeglicama, nezakonito i nehumano postupanje, hrvatska bi policija – zatreba li joj – mogla aplicirati na građane Hrvatske. Jučer Madina, sutra neko hrvatsko dijete?

Komentiraj