KOMARICA ODLAZI U MIROVINU U subotu ređenje novog banjolučkog biskupa

Autor:

25.12.2023., Katedrala svetog Bonaventure, Banja Luka (BiH) - Bozicnu svecanu misu u Katedrali svetog Bonaventure predvodio je banjalucki biskup Franjo Komarica koji uskoro odlazi u mirovinu nakon skoro 52 godine svecenicke službe i 38 godina na celu Banjalucke biskupije. Misi je prisustvovao i banjalucki gradonacelnik Drasko Stanivukovic koji je biskupu Komarici urucio poklone. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dejan Rakita/PIXSELL

Novi banjolučki biskup don Željko Majić bit će zaređen u subotu, a taj će obred tijekom euharistijskog slavlja u katedrali Sv. Bonaventure predvoditi vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić. 

Papa Franjo u prosincu je prihvatio odreknuće, odnosno zahtjev za umirovljenjem, dugogodišnjeg banjolučkog biskupa Franje Komarice (78) te je novim biskupom imenovao Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije.

Majić (61) je rođen u Drinovcima, kod Gruda u Hercegovini, a za svećenika je zaređen u Mostaru 1988. godine.

Uz službu u različitim župama bio je i vikarom Mostarske biskupije te ravnatelj biskupijskog Caritasa.

Franjo Komarica bio je banjolučkim biskupom još od 1989. i sa svojim je vjernicima proveo cijelo ratno razdoblje, a nakon rata uporno se zalagao za povratak prognanih katolika, koji su u najvećem broju Hrvati.

S područja Banjolučke biskupije, prema dostupnim podacima, protjerano je 80 posto od oko 120 tisuća vjernika, koliko ih je tamo bilo uoči rata u BiH 1992. Samo Banja Luka i okolica prije rata imali su više od 30 tisuća vjernika, a prema statističkim podacima s kraja 2022. na tome području sada ima svega 1500 vjernika.

Tijekom rata i neposredno nakon njega ubijena su sedmorica svećenika i jedna redovnica s područja biskupije.

Biskup Komarica opetovano je upozoravao na dramatične razmjere progona katoličkih vjernika iz njegove biskupije, kojima je i osobno svjedočio, a ta je stradanja usporedio s onima na Bleiburgu 1945. , zbog čega je bio izložen brutalnim uvredama i napadima čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika.

“Gdje su Banjolučani? Zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene”, kazao je Komarica 2016. godine.

Novi biskup Majić kazao je kako mu je velika kušnja biti pastirom takve “mučeničke crkve”, kako je opisao Banjolučku biskupiju, te da je stoga dvojio može li odgovoriti tom izazovu.

Kaže kako kani staviti težište na očuvanje vjere i snage u vjeri da ne bi umrla nada, uključujući onu u povratak prognanih vjernika.

“Ne možemo nikoga prisiliti da se vrati. Svećenici koji čuvaju ognjišta i plan vjere u župama nisu otišli. Vjernici su diljem Hrvatske i šire, oni osjećaju rodni kraj. Mislim da će se taj osjećaj pretvoriti u stvarnost življenja, ali treba svatko iz svoga srca razmišljati i donijeti odluku da živi ondje gdje mu je Bog dao i gdje se najbolje osjeća“, kazao je Majić u intervjuu za Hrvatski katolički radio.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.