NEMIRI & NESANICE: Biskup Komarica žali se na HDZ BiH, a biskup Palić podržava Dragana Čovića

Autor:

11.10.2013., Zagreb - U Novinarskom domu odrzana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi portal www.autograf.hr autora i urednika Drage Pilsela i Zdravka Zime. Projekt okuplja pedesetak prominentnih autora iz Hrvatske i regije.
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Banjalučki biskup žali se zbog fatalnog, dugotrajnog nemara političkih predstavnika hrvatskog naroda u RS-u i u BiH, pak, novi mostarski biskup njima daje punu podršku

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije Petar Palić govorio je u petak 4. lipnja na 9. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanom u Mostaru. Fotografije kao prikazuju kako je sretan i kako sjedi u prvom redu pored šefa parade, predsjednika HDZ-a BiH, predsjednika HNS-a i zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ‘’herceg-bosanskog akademika’’ Dragana Čovića. ‘’Temeljno poslanje Crkve i njenih službenika nije voditi politiku niti Crkva to pretendira činiti. Crkva čuva slobodu svoga poslanja. No Crkvi je obveza i zadaća propovijedati vjeru, nesmetano vršiti službu među ljudima, donositi moralne prosudbe i u političkim pitanjima’’, rekao je Palić.

Na kraju svog pozdravnog govora je kazao i ovo: ‘’Svima vama želim zajamčiti svoju osobnu podršku i podršku vjernika u pravednom i poštenom zauzimanju za prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, za promicanje i vladavinu prava na svim razinama društva i zaštitu svih ugroženih i potrebnih naše pomoći. Jedino poštujući ova navedena načela moći ćemo ići putem njegovanja zdrave međusobne suradnje’’. Dakle, biskup Palić ‘’jamči osobnu podršku i podršku vjernika’’ politici Dragana Čovića.

S druge strane imamo Hrvatsko narodno vijeće BiH koje baštini ideju državnosti pokojnog i bivšeg provincijala Bosne Srebrene fra Luke Markešića, pak, znamo da HNV-a BiH ‘’odbacuje svaki oblik podjele države BiH’’, bilo da se javlja kao entitetski separatizam, što neprestano zagovara Milorad Dodik uime SNSD-a, bilo kao zahtjev za trećim entitetom ili etničkom izbornom jedinicom, što zagovara Dragan Čović uime HDZ-a BiH, bilo kao pokušaj nacionalističke centralizacije, odnosno unitarizacije vlasti, bez obzira na kojoj se državnoj razini javlja, a što u praksi promoviraju Bakir Izetbegović uime SDA (kako tumači na portalu Autograf prof. Ivan Markešić).

Zašto biskup Palić bira bivati manekenom politike HDZ-a BiH i odustaje od pravilnog koncepta Katoličke Crkve u BiH (usvojen je na 35. zasjedanju Biskupske konferencije BiH iz 2005.) da se zemlja kantonizira, nije jasno. Podsjetimo, BK BiH se založila da se u BiH uspostave četiri funkcionalna kantona, umjesto sadašnjih entiteta, i to: Sarajevski, Banjalučki, Mostarski i Tuzlanski. Granice kantona formirale bi se po ekonomskim, prometno-komunikacijskim, prirodnim, historijskim, geografskim i (više)nacionalnim kriterijima. To bi mogle biti granice regija kako ih je za potrebe svog djelovanja već formirala, recimo, Misija OSCE-a u BiH. HNV ide dalje i konstatira da je međunarodna zajednica, unatoč visokome predstavniku s velikim ovlastima, dopustila lokalnim političkim kaubojima da BiH zemlju dokrajče.

Njima smeta svatko tko govori o potrebi promjene postojećih uvjeta u kojima njihove nacionalističke političke stranke onemogućuju normalno odvijanje života građana pa predlažu: Bosnu i Hercegovinu učiniti jednom izbornom jedinicom; da Republika Srpska dobije status federalne jedinice u federalno uređenoj državi BiH; da se broj kantona/županija u Federaciji BiH smanji na pet; da Distrikt Brčko dobije status ‘’federalne jedinice u Federaciji BiH zajedno s cijelom regijom Bosanskom Posavinom’’. Ovo je razrada prijedloga BK BiH iz 2005. Zašto novi mostarski biskup igra sve karte na Dragana Čovića i zašto sam sebi skače u usta kada navodi riječi Koncila: ‘’Politička zajednica i Crkva, svaka na svome osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne. Obje su, iako s različitog naslova, u službi osobnog i društvenog poziva istih ljudi. Tu će službu obavljati na dobro sviju to učinkovitije što budu bolje njegovale zdravu međusobnu suradnju, vodeći dakako račun o prilikama mjesta i vremena’’ (Gaudium et spes, 76), a istodobno obećava ‘’osobnu podršku i podršku vjernika’’ HNS-u.

Pak u ime kojih to ‘’vjernika’’ govori biskup Palić? Jer, vidite sljedeće. U petak 4. lipnja banjalučki biskup Franjo Komarica pohodio je u Zagrebu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Razgovarao je s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom i njegovim suradnicima. Glavna tema razgovora bila je aktualna situacija s obzirom na bespravno uzurpiranu crkvenu imovinu, na kojoj je predviđeno uređivanje Europskog centra za mir i međunarodnu i međureligijsku suradnju, u banjalučkoj Mariji Zvijezdi (bivši samostan trapista). Osim, najvećim dijelom nacionalizirane imovine Katoličke Crkve, za višestruki razvoj grada Banje Luke i cijele okoline velezaslužne trapističke opatije Marija Zvijezda, dio samostanske zgrade, kao i tri hektara oranice, pored samostanske crkve, koji su bili ostavljeni za život velike redovničke zajednice, naknadno su bespravno uzurpirani. Ali biskup Komarica se požalio ministru Grliću Radmanu ‘’na fatalni, dugotrajni nemar političkih predstavnika hrvatskog naroda u RS-u i u BiH glede brojnih slučajeva bespravne otimačine imovine protjeranih katolika odnosno Hrvata, što rezultira potpunim iskorjenjivanjem domicilnog hrvatskog pučanstva i s njime i Katoličke Crkve s područja Bosne, a što ne može biti dobro za poželjnu i potrebnu izgradnju BiH kao pravne države i buduće članice Europske unije’’.

Shvatili ste pitanje: je li u pravu mostarski biskup Petar Palić kada daje podršku Draganu Čoviću, HDZ-u BiH i HNS-u ili banjalučki biskup Franjo Komarica koji kaže da je uloga tih hrvatski snaga ‘’fatalna’’ jer se nastavlja smanjivanjem Hrvata i razgradnjom BiH? Meni su stvari jasne: u pravu je Komarica. Biskupe Paliću: Poslanje Crkve nije voditi politiku!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.