FaH

KOLUMBIJSKE VLASTI: Organiziranje referenduma o ratifikaciji mirovnog sporazuma s gerilcima

Kolumbijske vlasti organizirat će referendum kojim bi se trebao ratificirati konačan mirovni sporazum s pripadnicima gerilske skupine FARC, čime bi se okončao pedesetogodišnji oružani sukobi u toj zemlji, odluka je Ustavnoga suda koju je pozdravio predsjednik države Juan Manuel Santos.

“Dobili smo zeleno svjetlo da upravo mi, građani Kolumbije glasanjem odobrimo ovaj mirovni sporazum”, kazao je Santos u govoru emitiranom na televiziji nedugo nakon objave odluke Ustavnoga suda.

Podsjetio je na “svečano obećanje” što ga je dao kada je, prije gotovo četiri godine, započeo pregovore s pripadnicima Oružanih revolucionarnih snaga Kolumbije (FARC).

“Obećao sam vam da ću to ostvariti jer je mir nacionalni cilj za sve državljane Kolumbije bez iznimke”, kazao je.

“Konačan sporazum bit će objavljen istodobno kad i predstavljanje izvješća predsjednika kolumbijskog Kongresa o sazivanju referenduma, kako bi i narod i Kongres bili upoznati s njegovim sadržajem”, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Vlada predsjednika Santosa i FARC, organizacija nastala nakon narodnog ustanka 1964., o miru u Kolumbiji pregovaraju od studenoga 2012.

Oružani sukob u ovoj zemlji između pripadnika gerile i vladinih snaga odnio je 260.000 ljudskih života, 45.000 ljudi smatra se nestalima, a 6,9 milijuna ih je bilo prisiljeno pobjeći.

Komentiraj