Kolinda smatra Kanadu primjerom države koja zna zadržati mlade

Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Torontu da se Hrvatska treba ugledati u Kanadu koja razvojem visoke tehnologije zadržava svoje mlade ljude te privlači mlade iz inozemstva.

Grabar-Kitarović se trećeg dana posjeta toj sjevernoameričkoj zemlji susrela s guvernerkom Ontarija Elizabeth Dowdeswell i s predstavnicima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore

“Vidjela sam kako se kroz tehnologiju mogu realizirati ideje koje daju veliki poticaj gospodarstvu”, rekla je predsjednica i dodala kako je Kanada, bez obzira na nedostatak prirodnih resursa, stvorila uvjete za ostanak svojih i dolazak mladih iz cijeloga svijeta.

“Stvaranjem klime koja uključuje suradnju između državne i lokalne vlasti, sveučilišta, privatnog sektora, filantropa i ostalih koji ulažu u znanost, obrazovanje, inovacije i tehnologiju, ona je kombinacija koja treba i nama u Hrvatskoj”, zaključila je.

Grabar-Kitarović i Dowdeswell razgovarale su o mogućnostima proširenja gospodarske suradnje između Hrvatske i Ontarija, posebno u području STEM (prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, kao preduvjetu gospodarskog razvoja i rasta BDP-a, s posebnim naglaskom na ulogu žena u STEM-u.

Nakon sastanka u Torontu s predstavnicima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore hrvatska predsjednica ocijenila je kako je gospodarska suradnja skromna, s mogućnostima daljnjeg razvoja u brodogradnji i energetici.

Mogućnosti suradnje puno su veće od izvoza hrvatskih prehrambenih proizvoda u Kanadu i mislim da se puno više može napraviti u sektoru turizma i posebno u području IT tehnologija, kazala je Grabar-Kitarović.

Komentiraj