Koje su najskuplje prodane rabljene tenisice na svijetu? Cijena: 2.2 milijuna dolara

Tenisice spadaju u jedan najpopularnijih modnih predmeta na svijetu, a mnogi su spremni za njih izdvojiti pozamašne iznose. Za dizajnerske tenisice izdvajaju se vrtoglave cifre pa čak i kada se radi o rabljenim modelima koji se vežu uz svjetski poznata lica i povijesne događaje.

Donosimo vam popis najskupljih tenisica na svijetu, a zanimljivo je da se radi isključivo o Nikeovim modelima.

Na 6. mjestu našle su se tenisice Nike Moon Shoe koje su 2019. godine prodane 61-godišnjem kolekcionaru i kanadskom poduzetniku Milesu Nadalu za 437.500 američkih dolara. Radi se o tenisicama koje su napravljene za Olimpijske 1972. godine u Münchenu, a dizajnirao ih je suosnivač Nikea Bill Bowerman koji je za proizvodnju potplate iskoristio aparat za vafle svoje supruge.

Nike Air Jordan 1 “The One” nalaze se na 5. mjestu, a pripadale su Michaelu Jordanu, najboljem košarkašu u povijesti. Tenisice su prodane za 560.000 američkih dolara nepoznatom kupcu, a zanimljivo je da je to jedan od rijetkih primjera gdje se Jordan potpisao na njih crnim trajnim markerom, a ne kemijskom olovkom. Jordan ih je nosio na utakmici Chicago Bullsa 1985. godine, a prepoznatljive su po svojoj crnoj, bijeloj i crvenoj boji.

Za vrtoglavih 615.000 američkih dolara prodane su Nike air Jordan 1 “Shattered Backboard”, a naziv tenisica vezan je uz poznatu Jordanovu reakciju kada je noseći te tenisice razbio staklenu tablu koša na utakmici u Italiji 1985. godine.

Na 3. mjestu našle su se Nike Air Ship koje je također nosio Michael Jordan 1984. tijekom svoje prve sezone u NBA ligi. Tenisice je Jordan poklonio dječaku koji je bio zadužen za brisanje parketa, a na aukciji u Las Vegasu 2021. godine prodane su za 1.472.000 američkih dolara. Tenisice je kupio Nick Fiorella koji je poznat kao kolekcionar sportskih kartica.

Drugo mjesto zauzimaju Nike Air Yeezy 1 Sample koje su 2008. godine nošene na dodjeli Grammyja. Tenisice su prodane za 1,8 milijuna američkih dolara, a nosio ih je i dizajnirao kontroverzni reper Kanye West. Za poznatog pjevača te su tenisice predstavljale i početak dugoročne poslovne suradnje s Nikeom i nevjerojatnog uspjeha s Yeezy tenisicama.

Prvo mjesto na ovom popisu zauzele su tenisice koje je Michael Jordan 1998. godine nosio na posljednjoj utakmici Chicago Bullsa – Nike Air Jordan 13 “The last Dance”. Tenisice je Jordan poklonio sakupljaču lopti u znak zahvalnosti što mu je pronašao izgubljenu jaknu, a ove su godine prodane za nevjerojatnih 2,2 milijuna američkih dolara.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner