EPA/MAJA HITIJ

Koeln: policija vodi istragu o 16 osumnjičenih za napade na žene

Njemačka policija je navela u četvrtak da je identificirala 16 osumnjičenih i primila 121 tužbu nakon više desetaka napada na žene tijekom dočeka Nove godine u Koelnu, koji su duboko šokirali Njemačku.

Istražni odjel “Nova godina”, u kojem radi 80 policajaca, identificirao je 16 mladića, velikim dijelom iz Sjeverne Afrike, koji bi mogli biti upleteni u događaje, navodi lokalna policija u priopćenju.

Policija će proučiti snimke video nadzora i iskaze svjedoka kako bi odredila stupanj sudjelovanja tih osoba, navodi isti izvor.

Policija je primila 121 tužbu, od kojih se trećina odnosi na seksualne prekršaje. U drugim slučajevima traju istrage o ozljeđivanjima i krađama, dodaje se u priopćenju.

Njemački dnevni list Bild i online stranica tjednika Der Spiegel izvješćuju o policijskoj optužnici od 4. siječnja, tri dana nakon događaja opisanog kao kaos na dočeku u Koelnu, istodobno optužujući policiju za nebrigu.

Podnositelj optužnice, policijski djelatnik piše da su uplakane žene govorile od seksualnim napadima kao i da se žrtvama i svjedocima prijetilo.

Policajci i prolaznici su mogli spriječiti silovanja, a žene, bilo u pratnji ili same, pretrpile su neopisiva seksualna zlostavljanja.

Policija nije mogla obuzdati sve napade jer ih je bilo previše u isto vrijeme, rezimirao je taj časnik.

Večer je također bila obilježena vatrometom nad masom okupljenih u središtu grada, koji je prema tom izvješću mogao završiti fatalno.

Napadi su također zabilježeni i u Stuttgartu i Hamburgu, ali u manjem broju.

Vlasti za sada nemaju informacije o sudjelovanju izbjeglica u tim napadima. Kritičari kancelarke Angele Merkel, ističu da su svjedoci i žrtve spominjali napadače koji su izgledali kao ‘sjevernoafrikanci’ ili Arapi.

 

Komentiraj