Klub zastupnika nacionalnih manjina odbacio navode udruge U ime obitelji

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Klub nacionalnih manjina u ponedjeljak je priopćenjem reagirao na izvješće udruge U ime obitelji, kojim se protivi dodjeli sredstava tjedniku srpske nacionalne manjine “Novosti”. Njihovo Vam priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Na sjednici Kluba zastupnika nacionalnih manjina, održanoj dana 17. veljače 2017. godine, jednoglasno je zauzet stav kojim se odbacuju navodi udruge U ime obitelji, sadržane u Izvještaju koji su, između ostaloga, poslali i u Hrvatski sabor, a koji se odnose na ograničavanje slobode izražavanja i neovisnosti redakcijske politike tjednika srpske nacionalne manjine ‘Novosti’.

Smatramo da tiskovine i drugi mediji nacionalnih manjina trebaju biti ravnopravne u svojim uređivačkim politikama s ostalim medijima u Republici Hrvatskoj te da je svako pozivanje na njihovu diskriminaciju protivno kako Ustavu RH, tako i međunarodnim dokumentima koji uređuju manjinska prava, a među njima i pravo na slobodno i neovisno informiranje.

U pogledu sudjelovanja zastupnika nacionalnih manjina u radu Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatke, javnost treba znati da je to uređeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina kao jedna od dužnosti zastupnika nacionalnih manjina, koja se potvrđuje rješenjem Vlade Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Vladimir Bilek.

Komentiraj