Klasić o biskupu Košiću: “On je uvijek sramota, a sada je posebna sramota”

Povjesničar Hrvoje Klasić u utorak je komentirao izjavu sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je na misi povodom 443. obljetnice obrane kaštela Gvozdansko usporedio potres s borbom protiv – Srba i Turaka.

“Žalosno je što ovakve izjave nisu incidentna pojava nego način njegovog razmišljanja. To misli Košić i vrh katoličke crkve. Nije to prvi put, pa da biskupska konferencija ne zna kako reagirati. To je sramoćenje Siska i katoličke crkve. Vrh katoličke crkve ga nikad nije osudio. Ustaške osuđenike naziva hrvatskom vojskom, njegovih je takvih izjava toliko… Ne očekujem izjavu Kaptola, jer oni toliko toga znaju”, rekao je Klasić, no kazao je kako u Sisku na vlasti nije neka desna stranka nego SDP. Dodao je i kako je Košić s takvim izjavama u sukobu s trenutnim papom.

Istaknuo je da su Srpska pravoslavna crkva i Srpsko narodno veijeće puno toga napravili na Baniji. “Na stranu milijun eura koje je Srbije dala Hrvatskoj, grad Beograd je Srpskoj pravoslavnoj crkvi dao 200.000 eura za koje je kupljeno 50 kontejnera, a misle ih kupiti oko 100. Nikada nisu, kao što je Porfirije i rekao, gledali koje su nacionalnosti ljudi kojima pomažu – potres ne pravi razliku, ni pomoć ne treba praviti razliku. Oni surađuju s Crvenim križom, i dok Srpska pravoslavna crkva pomaže na terenu – Košić kaže da su Srbi problem. On je uvijek sramota, a sada je posebna sramota”, kaže.

Na kraju gotovanja na N1 televiziji rekao je da Košić o povijesti govori revizionistički, bira trenutak od kada gleda povijest, a Banija je prostor na kojem stoljećima žive Srbi i Hrvati – puno više Srba, ali i Hrvati.

Komentiraj