Kina: Planinsko područje pretvoreno u zonu ekološke poljoprivrede

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Uređivanje i razvoj ruralnih područja je najbolje rješenje za ekonomski i ekološki napredak pojedinih regija.

Tom Wolters iz Nizozemske je savjetnik za projekte Ujedinjenih naroda i Europske unije, a tijekom karijere je radio diljem svijeta. Nakon 18 godina se vratio u planinsko područje kineske provincije Guizhou, gdje se bavio projektom zaštite prirode. Za medije je otkrio kako je izuzetno zadovoljan postignutim promjenama.

Održivi razvoj, kultiviranje poljoprivrednih površina, smanjenje siromaštva, sve je to uspjelo u ovom kraju, gdje prevladava monsunska klima uz veliku količinu kišnih padalina tijekom cijele godine. Odlazak mladog stanovništva je zaustavljen, a brojni mladi ljudi su se vratili u svoja mjesta kako bi se bavili organskom i ekološkom poljoprivredom. Povratnici su ovdje sagradili kuće, dobili struju i vodu. Za razvoj  je bila važna intervencija i potpora službenih vlasti. Uzgoj rajčica u ovoj regiji je prepoznat na širem tržištu, a slijede i druge kulture.

Ekološka i održiva poljoprivreda, uzgoj peradi, korištenje prirodnih goriva, uređenje okoliša je već postala provjerena metoda, koja angažira cijelu zajednicu i stvara nova radna mjesta i jamči zeleniju budućnost.

Komentiraj