Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov ruski kolega Vladimir Putin, koji je u posjetu Pekingu, potvrdili su u subotu bliskost gledišta dok jačaju veze između dviju zemalja u kontekstu napetosti sa Zapadom.

“Rusija i Kina imaju vrlo bliska, čak i identična stajališta o međunarodnoj sceni”, izjavio je Putin koji je u četvrtom posjetu Pekingu nakon što je 2013. Xi Jinping stupio na vlast.

Ruski predsjednik je dodao da je razgovarao s kineskim kolegom o zajedničkom jačanju borbe protiv međunarodnog terorizma, o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju, stanju u Siriji i na Južnokineskom moru.

“Predsjednik Putin i ja smo dogovorili da u sve složenijem i promjenjivijem međunarodnom kontekstu moramo udvostručiti napore za održavanje partnerstva i kinesko-ruske strateške suradnje”, izjavio je Xi Jinping.

Zajednički geopolitički interesi pridonose zbližavanju Rusije i Kine, posebice njihovog sve većeg protivljenja Sjeidnjenim Državama i dvije zemlje često zajedno glasuju u Vijeću sigurnosti UN, čiji su stalne članice s pravom veta.

Pogođena američkim i sankcijama Europske unije zbog pripojenja Krima, Rusija nastoji razviti izvoz u Aziju, u prvom redu u Kinu, s kojom je 2014. potpisala veliki plinski ugovor.

Rusija i Kina su u subotu potpisale tridesetak ugovora o suradnji, posebice u područjima trgovine i energije.

Ruska tvrtka Rosneft je potpisala ugovor s China Petrochemical Corporation (Sinopec) o izgradnji petrokemijske tvornice u istočnom Sibiru. Putin je rekao da razgovaraju o 58 ugovora ukupne vrijednosti od oko 50 milijardi dolara, koji uključuju i ugovor o gradnji brzog vlaka u Rusiji.

Xi je također rekao da želi bolju suradnju ruskih i kineskih medija kako bi zajedno pojačali utjecaj na svjetsko javno mnijenje.

Komentiraj