Kijev, Human Rights Watch i Zapad traže istragu “pokolja” u Buči i procesuiranje počinitelja

Autor:

Photo: Twitter

Ukrajina je optužila rusku vojsku da je “svjesno počinila pokolj” u Buči gdje su pronađena mrtva tijela nakon njezina povlačenja.

Traži istragu i procesuiranje počinitelja na što također pozivaju i nevladina udruga Human Rights Watch te zapadni dužnosnici, javljaju u nedjelju agencije.

Uznemirujući prizori iz Buče. Kuleba traži sankcije: “Ubijaju civile iz bijesa i jer žele ubijati. Rusija je gora od ISIS-a”

Službeni Kijev u subotu navečer je objavio da su “Irpin, Buča, Gostomel i cijela regija Kijeva oslobođeni od neprijatelja” koji napušta ključne gradove blizu prijestolnice kao i Černjihiv na sjeveru zemlje te se povlači prema istoku i jugu da bi sačuvao kontrolu nad okupiranim teritorijima.

Rusi za sobom ostavljaju “totalnu katastrofu i brojne opasnosti”, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na Facebooku optuživši ih “da su minama zasijali teritorij koji napuštaju, da su minirane kuće pa čak i mrtva tijela”.

HRW prikuplja dokaze zločina

U priopćenju u nedjelju, organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) osudila je zlostavljanja civila koje je provodila ruska vojska, a koji se smatraju “ratnim zločinom” u području Černjihiva, Harkiva i Kijeva.

HRW je dokumentirao nekoliko slučajeva “kršenja ratnog prava”, kao što su “silovanja, ubojstva nasilja protiv ljudi koji su bili pod kontrolom Rusa i moraju se istražiti kao ratni  zločini, prenosi Reuters.

Prema HRW-u to “uključuje slučaj opetovanog silovanja; dva slučaja smaknuća po kratkom postupku i druge slučajeve nasilja i prijetnje civilima od 27. veljače do 14. ožujka”, navodi se priopćenju.

“Vojnici su sudjelovali u pljački civilne imovine, uključujući hranu, odjeću i drva za ogrjev. Oni koji su počinili te zločine odgovorni su za ratne zločine”, piše HRW u izvješću.

Ministarstvo obrane Ukrajine na Twitteru: “Buča je nova Srebrenica”

U masovnim grobnica najmanje 300 tijela

U Buči su u subotu novinari agencije France presse pronašli tijela najmanje dvadesetorice muškaraca u civilnoj odori porazbacana po cesti i pločniku.

Te su “osobe sve ubijene metkom u glavu”, rekao je Anatolij Fedoruk, gradonačelnik Buče.

Gotovo 300 mrtvih tijela pokopano je u masovnim grobnicama, rekao je Fedoruk.

“Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude vezanih ruku i nogu (…) s tragovima metka u glavu ispaljenog s leđa”, rekao je za BBC glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Serhij Nikiforovil.

“Jasno je da su to bili civili i da su smaknuti. Čini se da su to ratni zločini”, rekao je.

“Pokolj u Buči bio je svjesno počinjen. Rusi žele ubiti onoliko Ukrajinaca koliko mogu. Moramo ih zaustaviti i izbaciti. Zahtijeva nove razorne sankcije skupine G7. ODMAH”, napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Zapadni čelnici zgroženi

Njegova britanska kolegica Liz Truss “zgrožena je strahotama u Buči i drugim gradovima” i traži “istragu ratnih  zločina”.

Smatra da “su ruske trupe prisiljene povlačiti se počinile zločine za odmazdu”.

London će “potpuno podržati istragu Međunarodnog kaznenog suda”, rekla je Truss i pozvala je da “ponovno povećaju sankcije” Rusiji.

Levčenko: “U Buči je pronađeno 270 ubijenih civila. Okupator je spalio ženska trupla da bi sakrili tragove silovanja”

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel “šokiran je snimkama okrutnosti koje je počinila ruska vojska u oslobođenoj regiji Kijeva”.

Michel je na Twitteru napisao da će “Europska unija i nevladine udruge pomagati Ukrajini u prikupljanju potrebnih dokaza za procesuiranje na međunarodnim sudovima”.

“Šokiran sam brutalnostima koje su počinile ruske snage. EU pomaže Ukrajini u dokumentiranju ratnih zločina”, napisao je i europski šef diplomacije Josep Borrell na Twitteru. Sve te slučajeve treba procesuirati međunarodni sud, poručio je.

Potpredsjednik njemačke vlade i ministar gospodarstva Robert Habeck osudio je u nedjelju “strašan ratni zločin”u Buči i zauzeo se za nove ekonomske sankcije kojima bi Europska unija kaznila Rusiju.

“Taj strašan zločin ne smije ostati bez odgovora”, rekao je Habeck.

Njemačka ministrica vanjskih poslova  Annalena Baerbock rekal je da su snimke iz Buče “neizdržive”.

Kličko: to je genocid

Buča i susjedni grad Irpin neprepoznatljivi su koliko su uništeni bombardiranjima i poprište su nekih od najsilovitijih sukoba otkako je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu dok su Rusi pokušavali opkoliti glavni grad Kijev

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak podijelio je na Twitteru fotografiju pobijenih muškaraca. Jedan od njih ima ruke svezane na leđima. Autentičnost fotografije agencija nije mogla potvrditi iz neovisno izvora.

“Ti nasumični napadi na nedužne civile tijekom ruske nezakonite i neopravdane invazije na Ukrajinu moraju biti istraženie kao ratni  zločini”, poručilo je.

Rusija odbacuje navode da gađa civilne mete i čini ratne zločine i naziva svoju ofenzivu u Ukrajini “specijalnom vojnom operacijom”.

Gradonačelnik Kijeva, bivši boksački prvak Vitalij Kličko rekao je za nedjeljno izdanje njemačkog lista Bild “da se to što se dogodilo u Buči i okolici Kijeva može opisati kao genocid”.

Kličko smatra da je za to osobno odgovoran ruski predsjednik Vladimir Putin.

“To su barbarski ratni zločini za koje je Putin odgovoran. Civili ustrijeljeni vezani ruku”.

Kličko je imao i posebnu poruku za cijeli svijet i Njemačku.

“Nijedan cent ne smije više sjesti na račune Rusije, to je krvav novac upotrijebljen za klanje ljudi. Embargo na rusku naftu i plin mora stupiti na snagu odmah”, poručio je.

Rusko ministarstvo obrane za sad nije komentiralo optužbe.

Svijet zgrožen prizorima iz Buče. Rusi negiraju masakr, javio se i Zelenski

OZNAKE: Ukrajina, istrage, buča

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.