Levčenko: “U Buči je pronađeno 270 ubijenih civila. Okupator je spalio ženska trupla da bi sakrili tragove silovanja”

Autor:

NFOTO

Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko u nedjelju je za nacional.hr komentirao stanje u Ukrajini.

“Kijevska županija potpuno je  oslobođena od ruskih okupatora. Napad na Kijiv bio je prioritetan pravac za rusku vojsku kako bi brzo završila rat. Da je glavni grad pao u ruke okupatora glavnog grada, obrana Harkova, Černihiva, Mariupolja i Mikolajeva postala bi besmislena. Zato je Moskva na ovom smjeru koncentrirala najodanije postrojbe, sačinjene uglavnom od snaga za specijalne operacije i padobranaca.

Najkraći put za Kijiv bio je preko bjeloruske granice sa sjevera. Minsk je izdao sve bilateralne sporazume s Ukrajinom podmuklo pomažući ruskom agresoru da uđe na ukrajinski teritorij s najkraćim putu prema Kijevu. Ukrajinska strana tu je počela žestoke borbe sa najelitnijim postrojbama ruske vojske, koje su bile u ratovima u Afganistanu, Čečeniji, Gruziji i na Balkanu.

Ali gradovi-heroji u sjevernom okruženju Kijeva (Gostomelj, Irpenj, Buča) dali su žestok otpor ruskom agresoru. Tu je uz regularnu ukrajinsku vojsku stala i teritorijalna obrana. Nije znao ruski Generalštab da je baš ove gradove naselilo puno ratnih veterana koji su branili Donbas od ruske invazije. Svi oni su u jednom trenutku stali rame uz rame s regularnom vojskom i počeli uništavati rusku vojnu elitu: kadirovce (osobna garda čečenskog vođe) koje su poslali iz Čečenije na ovaj odlučujući pravac te ruske padobrance.

Primjerice, zloglasno poznati 331. padobranski puk iz ruskog grada Kostroma slovio je kao vojna jedinica ruske vojske najspremnija za rat. Ona je bila aktivna u okupaciji ukrajinskog Krima, kao i u žestokim borbama na Donbasu u 2014. godini. Baš ova “elitna” postrojba pobila je na stotine ukrajinskih dragovoljaca u zelenom koridoru kod Ilovajska (koncem kolovoza 2014.) kad su Rusi dozvolili slobodni prolaz za ukrajinske opkoljene vojnike.

Naši branitelji Irpenja i Buče to su dobro znali i željeli su vratiti dug podlim ruskim Vandalima. Na Kijiv je ruska vojska išla s oznakom V. Na istočnu i južnu Ukrajinu sa simbolom Z-Zlo. Viruse ruskog svijeta jednostavno smo morali dezinficirati na sjeveru Kijevske regije. Tako je stotine grobova otišlo u Rusiju i Kostromu. Tamo se u smrtovnicama pisalo o pogibiji hrabrih ruskih padobranaca u borbama s fašistima u Ukrajini. S fašistima? Gostomelj, Irpinj i Buča imaju ruševine od 80 posto zgrada. Leševe ukrajinskih civila svugdje su na ulicama oslobođenih naselja od ruskih Vandala.

U Buči je pronađeno 280 leševa civilnih Ukrajinaca samo u jednom mjestu. U puno mjesta ubijeni su ukrajinski civili s vezanim rukama i metcima u potiljku. Pronađeni su leševi mnogih žena, koje su okupatori željeli spaliti da bi sakrili svjedočenja njihova silovanja. To je vama elitna ruska vojska.

Kada je na željeznički kolodvor Kijeva stigla kolona vozila sa civilima iz Buče i Irpenja tada je na peronu jedan mali dečkić tražio svoje roditelji koje je, kako je rekao, izgubio na putu. Pored je bio gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji mu je želio pomoći, ali saznao je da su roditelji nažalost ubijeni. Prvi put čelični boksač bio je u suzama, jer dečkiću ne može obećati da će mu pomoći pronaći njegove najbliže.

Nakon što su se ruski vojnici povukli u Bjelorusiju, na lokalnim tržnicama prodaju se pokradene osobne stvari ubijenih Ukrajinaca. Svo učinjeno zlo sada fiksira naša policija, koja je ušla u sjeverni dio Kijevske županije. Za ove ratne zločine sigurno će odgovarati takozvana elita ruske vojske. Dok su živi, neće biti mirni, sve do svoje smrti. U Irpinju, Buči i Gostomelju srušena je većina stambenih zgrada ali i škole i bolnice.

Ja sam počasni profesor Državnog poreznog univerziteta u Irpenju, koji je pobratimljen s Ekonomskim fakultetom Zagrebačkog sveučilišta. Od grada sa 70 tisuća stanovnika, sada ih je samo četiri tisuće. Na žalost, od univerziteta je ostalo puno ruševina zbog toga što je znanost izgleda najveći neprijatelj ruskog svijeta. Zamislite, u okupiranim regijama ruska vojska spaljivala je ukrajinske udžbenike kao nacisti u 1933. godine.

Na aerodromu u Gostomelju ruski vojnici namjerno su uništili najveći zrakoplov na svijetu sa simboličkim nazivom “Mrija”, sto na ukrajinskom znaci mašta. Samo Kremlj nikako ne može shvatiti da ukrajinsku Maštu ne možeš uništiti, spaliti ili okupirati.

Ona će uvijek postojati dokle je živ makar jedan Ukrajinac”, poručio je Levčenko.

Svijet zgrožen prizorima iz Buče. Rusi negiraju masakr, javio se i Zelenski

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.