Kerry: Palestinski napadi su terorizam za svaku osudu

EPA/ATEF SAFADI

Američki državni tajnik John Kerry počeo je u utorak jednodnevni posjet Izraelu i palestinskim područjima izjavom da je niz palestinskih napada hladnim oružjem na Izraelce terorizam koji se mora osuditi.

Neposredno prije sastanka Kerryja i Netanyahua u Jeruzalemu, jedan se Palestinac svojim automobilom zaletio u tri izraelska vojnika i jednog policajca na Zapadnoj obali. Sva četvorica su ozlijeđena u napadu, priopćila je izraelska vojska.

  • To je u posljednji u nizu palestinskih napada, a najčešći su oni noževima, na izraelske vojnike i civile posljednjih tjedana.

“Vrlo je jasno da je to terorizam, terorizam koji zaslužuje osudu. Potpuno osuđujem bilo kakav teroristički čin koji oduzima nevine živote ili remeti svakodnevni život”, rekao je Kerry uoči sastanka s Netanyahuom, s kojim će razgovarati o obnovi mira na Bliskom istoku.

Kasnije će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramalahu.
Netanyahu tvrdi da nema obnove pregovora s Palestincima dok traje “val terorizma”, a Abas optužuje izraelske vlasti za prekomjerne odgovore na napade koji samo generiraju nove.

Od 1. listopada u palestinskim je napadima ubijeno 19 Izraelaca, a u odgovoru 68 Palestinaca.

Krvoproliće je djelomično potaknuto palestinskim gnjevom zbog pojačanih židovskih posjeta Brdu Hrama u Jeruzalemu, gdje se nalazi džamija Al-Aksa, treće najsvetije mjesto islama.

Komentiraj