Kenija: Protiv najezde skakavaca korištenjem mobilne aplikacije

Unsplash/Benny Liu

Buduće najezde skakavaca u sjevernoj Keniji će se suzbijati i uz pomoć mobilne aplikacije. Aplikacija će služiti kao sustav za prijavu pojave većeg broja skakavaca dežurnim službama u široj regiji. Pomoću nje će lokalno stanovništvo u budućnosti moći pratiti širenje moguće pošasti, a tu je i funkcija uzbunjivanja svih, koji preuzmu aplikaciju na svoje mobitele.

Nakon velikih poplava i najezde pustinjskih skakavaca, stanovništvo u ovom dijelu Kenije je počelo sa sezonom sadnje raznih poljoprivrednih kultura. Područje u blizini grada Garisse je većim dijelom bilo opustošeno najezdom, jer su se skakavci hranili skoro svim biljkama i drvećem na koje su naišli. Poljoprivrednici su zemljišta redovito tretirali biocidima, no to je imalo slab učinak. Sada imaju više znanja o ovim kukcima.

Wiliams Hamisi iz Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda je otkrio kako su skakavci u rujnu ušli u Keniju iz drugih afričkih područja. Za aplikaciju eLocust3m kaže da će biti izvor informacija o pojavi većeg broja skakavaca, koji obično putuju zajedno uz jake vjetrove. U aplikaciju se mogu unositi različiti podaci, od opisa kukca do detalja o lokaciji i vremenskim uvjetima.

Dežurne službe i poljoprivrednici će na ovaj način lakše pratiti situaciju.

Komentiraj