Keanu Reeves na udaru kineske javnosti zbog nastupa na koncertu za Tibet

Prošli tjedan objavljeno je kako će Keanu Reeves nastupiti kao jedan od glavnih izvođača na Tibet House US Benefit koncertu koji će se održati 35. puta i na kojem će nastupiti Patti Smith, Trey Anastasio, Jason Isbellm i mnogi drugi. Koncert će se održati 3. ožujka i njime će se obilježiti tibetanska Nova godina. Na tu vijest reagirao je dio kineske javnosti koji je pozvao na bojkotiranje filma „Matrix Uskrsnuća“ (The Matrix Resurrections) a sve zato što se Reeves ovim potezom pridružio kampanji za zaštitu tibetanske kulture.

Ovim događajem financijski će se podržati Tibet House US, humanitarna i kulturna organizacija koja je osnovana 1987. Ghodine na zahtjev Dalaj Lame koji od 1959. godine živi u egzilu. Kina je provela aneksiju Tibeta 1950. godine. Kineske vlasti smatraju Dalaj Lamu separatistom koji želi razbiti kineski suverenitet time što se zalaže za neovisnost Tibeta.

„Bio sam obožavatelj Reevesa ne samo zato što je velik glumac već i zato što ima kineske korjene. No, očito da imamo drugačije poglede na problem Tibeta i nije nelogično što ću ga zbog toga prestati voljeti“, napisao je jedan korisnik na kineskoj društvenoj mreži Weibo. Glumac nije službeno potvrdio svoj nastup ali njegovo ime našlo se na listi izvođača na službenoj internet stranici Tibet House.

Poziv na bojkot filma „Matrix Uskrsnuća“ stiže nakon što je u prvom vikendu film u kineskim kinima zaradio slabašnih 7,5 milijuna dolara. Do sada je film u kinima diljem svijeta zaradio 150 milijuna dolara a proračun mu je iznosio 190 milijuna dolara.

Komentiraj