KD LISINSKI Violinist Ray Chen razbija stereotipe klasične glazbe

Sophie Zhai

Violinist australsko-tajvanskog porijekla, Ray Chen, razbija stereotipe klasične glazbe i uspješno pronalazi svoje poklonike.

Ljubav i strast prema klasičnoj glazbi želi prenijeti mladima diljem svijeta i to mu itekako uspijeva. Publika ga ne poznaje samo s pozornice, nego i s ekrana.

Ray Chen ima stotine tisuća pratitelja na YouTubeu, Facebooku, Twitteru i Instagramu. Upravo na društvenim mrežama mladima otkriva ljepotu glazbe stare nekoliko stoljeća, uspješno spajajući staro i novo.

Redovito objavljuje kratke videozapise čiji sadržaj varira: od kraćih masterclassova, uputa budućim glazbenicima, preko vlastitih nastupa do skečeva.

Suočen s činjenicom da koncerte klasične glazbe posjećuje ozbiljnija publika, njegov je cilj utjecati na mlade, da steknu naviku dolaska u najpoznatije koncertne dvorane.

“Svi znamo da se klasična glazba povezuje sa stereotipom o strogosti, ali klasični su glazbenici začuđujuće veseli ljudi. Nažalost, presramežljivi da bi pokazali i svoju drugu stranu. Mislim da je na društvenim mrežama sada moguće pokazati i ljudskost. Odrastajući u Brisbaneu, od ranih sam godina pokušavao objasniti prijateljima zašto mi klasična glazba toliko znači u životu“, izjavio je Ray Chen u nedavnom intervjuu za australski SBS World News.

Od pobjede na prestižnom Natjecanju kraljice Elizabete, sa samo dvadeset godina postao je jedan od najtraženijih solista svoje generacije. Njegov humor i karizma privlače publiku diljem svijeta, od Carnegie Halla do koncerta na dodjeli Nobelove nagrade. Svira Stradivarijevu violinu iz 1715. godine kojom unosi posebnu emociju u svako djelo.

Uz pratnju Zagrebačkih solista nastupit će u KD Lisinski u sklopu ciklusa Lisinski subotom (17. veljače u 19.30 sati).

Više informacija potražite na: www.lisinski.hr

Komentiraj