Kazalište u 2021.: Entuzijazam u očekivanju povratka na ‘staro normalno’

Izvedbene umjetnosti u 2021. godini u produljenim su pandemijskim okolnostima nastavile provoditi aktivnosti u prilagođenim uvjetima, okončani su prijepori oko načina vodstva HNK-a Zagreb imenovanjem nove intendantice, a započeti su i procesi obnove nakon potresa.

U drugoj godini pandemijske krize, hrvatsko kazalište i ostale izvedbene umjetnosti kojima je pozornica domicilno mjesto izražavanja nastavile su prilagodbu ‘novom normalnom’ u očekivanju povratka na ‘staro normalno’, kombinirajući izvedbe uživo pred publikom u epidemiološki prilagođenim i kontroliranim uvjetima s različitim oblicima digitalnih sadržaja razvijenih tijekom prvoga vala pandemije, kada su vrata svih kulturnih institucija bila zatvorena a svjetla nad pozornicama ugašena.

U takvim okolnostima, realizirana su brojna kvalitetna umjetnička ostvarenja, a ona najbolja Hrvatsko društvo dramskih umjetnika ovjenčalo je u studenome tradicionalnim Nagradama hrvatskog glumišta.

Uz tradicionalne, dodijeljena nova Nagrada Ivo Hergešić

Na svečanoj dodjeli u HNK-u Zagreb nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje primili su Ivica Kunčević i Ivanka Boljkovac. Najboljim dramskim ostvarenjem u cjelini proglašena je predstava “Matiaš Grabancijaš Dijak” u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a Varaždin, a Dolenčić je za istu predstavu dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u drami. U drami je u protekloj sezoni najbolju glavnu mušku ulogu realizirao Siniša Popović, dok je nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu otišla u ruke Blanki Bart Hajoš.

Najbolja je operna predstava protekle godine produkcija HNK-a Ivan pl. Zajca iz Rijeke “Tristan i Izolda” u režiji Anne Bogart, a najbolja baletna “Ponos i predrasude” na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića i izvedbi HNK-a Zagreb.

Apsolutnim pobjednikom 31. Marulićevih dana proglašeno je u listopadu zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella, s ukupno šest nagrada predstavi “Hotel Zagorje“, među kojima za najbolju predstavu, najbolju režiju, najbolju kazališnu dramatizaciju i najbolju žensku ulogu Dijani Vidušin.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade Orlando 72. Dubrovačkih ljetnih igara proglašeni su u kolovozu predstava “Glava lava” i ruska sopranistica Julija Ležnjeva.

U 2021. dodijeljena je i jedna nova nagrada, Nagrada Ivo Hergešić Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa za najbolje kazališno ostvarenje, koja je otišla predstavi “Krizni stožer” redatelja Mirana Kurspahića i dramaturginje Rone Žulj u produkciji Umjetničke organizacije Kazališna družina Rebel uz podršku POGONA.

Entuzijazam ne jenjava, John Malkovich za veličanstveni kraj godine

Unatoč okolnostima koje su tijekom većeg dijela godine zahtijevale vrlo ograničavajuće mjere sa značajno smanjenom publikom u gledalištima, sve do duboke jeseni i uvođenja covid-potvrda u kazališne i koncertne dvorane, izvedbene su se aktivnosti intenzivno nastavile uz ogroman entuzijazam svih uključenih.

Tako je, nakon “preskočene” 2020., u 2021. održana 13. Noć kazališta, u kojoj je 20. studenoga sudjelovalo 60 kulturnih ustanova u 40 mjesta u RH.

Da domaći umjetnici i institucije ne odustaju od napora da održe scenu živom pokazuje i činjenica da je godina koja je iza nas donijela i otvaranje dva nova izvedbena prostora u studenome: novu Kazališnu galerijuZajc” inauguriralo je HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a svoju drugu scenu, pozornicu Kluba Kazališta Komedija, i zagrebačko Gradsko kazalište Komedija.

Iako su zbog objektivnih okolnosti gostovanja stranih umjetnika u protekloj godini bila značajno reducirana, neki su programi ipak uspješno realizirani: Festival svjetskog kazališta ugostio je u rujnu u HNK-u Zagreb teatar Red Torch iz Novosibirska u Rusiji, kazalište NTGent iz Belgije, te Teatro dei Venti iz talijanske Modene. Da kraj godine bude veličanstven pobrinula se Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog koja je početkom prosinca ugostila holivudsku zvijezdu Johna Malkovicha s glazbeno-scenskim projektom ostvarenim u suradnji sa slavnim dvojcem Igudesman&Joo.

Kraj krize upravljanja u HNK-u Zagreb

U 2021. privedena je kraju i višegodišnja kriza upravljanja Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, izazvana nezadovoljstvom dijela zaposlenika vodstvom intendantice Dubravke Vrgoč. Ona je bila suočena s nizom optužbi ponajprije iz ansambla Opere zbog navodne nebrige za zdravlje ljudi nakon smrti jednog člana ansambla od posljedica covida-19, ali i zbog repertoarnih odluka, što je dovelo do saslušanja pred saborskim Odborom za kulturu, koji nije utvrdio nikakve nepravilnosti. Podjele i prijepori okončani su nakon što je, nakon provedenog redovitog natječaja, na čelo HNK-a Zagreb na mandat od sljedeće četiri godine u studenome imenovana Iva Hraste Sočo, koja dužnost preuzima 1. rujna 2022.

Više od godine dana nakon potresa koji je na samom početku pandemije u ožujku 2020. pogodio Zagreb i teško oštetio dio kulturne infrastrukture grada, u 2021. godini započelo se s realizacijom planova obnove nakon potresa. Neke su kulturne ustanove taj proces već i dovršile: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog nakon uspješno dovršene sanacije velike dvorane i svojeg zaštitnog znaka, kultnih orgulja, u jesen 2021. novu je sezonu otvorila u Dvorani. Gradsko kazalište Komedija također je nakon sanacije štete otvorilo vrata publici, kao i Kazalište Knap.

Teško stradali Hrvatski glazbeni zavod koncem listopada najavio je višegodišnju stanku s programima zbog konstrukcijske i cjelovite obnove zgrade. U potresu je značajno stradalo i Gradsko dramsko kazalište Gavella, čija je zgrada u Frankopanskoj ulici zatvorena za posjetitelje dok traje obnova, koja bi prema nekim okvirnim planovima trebala biti dovršena do jeseni 2022. Do tada, taj teatar svoje programe održava ‘u gostima’, na sceni KUC-a Travno i drugdje.

In memoriam hrvatskim kazališnim umjetnicima

U 2021. hrvatski je teatar napustio niz cijenjenih umjetnika. U siječnju je u Los Angelesu umrla istaknuta hrvatska kazališna i filmska glumica Mira Furlan, koja je posljednjih godina nastupala u HNK-u Ivana pl Zajca u Rijeci. Kazališni redatelj i pedagog Joško Juvančić umro je u ožujku, a nesretni niz nastavio se smrću dramskoga umjetnika Nenada Šegvića, dugogodišnjega ravnatelja Drame HNK Ivana pl Zajca u Rijeci, u srpnju, kao i, istoga mjeseca, istaknutoga skladatelja, akademika Rubena Radice.

Velikan hrvatskoga glumišta Miše Martinović preminuo je u kolovozu, u rujnu su nas napustile operna umjetnica Blaženka Milić te dramaturginja i kazališna kritičarka Mira Muhoberac. Ni kraj godine nije bio pošteđen: dramski pisac i scenarist Ivo Štivičić umro je u listopadu, kao i glumac Žarko Potočnjak, u studenome je preminula dramska umjetnica Lili Čaki, a u prosincu dirigent i skladatelj Pavle Dešpalj, glumac Ranko Tihomirović i redatelj Ante Jelaska.

Komentiraj

Source:Gea Vlahović