Katolici protestirali u New Yorku zbog filma o časnoj sestri koja je bila lezbijka

Grupa katolika protestirala je pred zgradom Lincoln Centra u New Yorku u kojem se održava New York Film Festival a u povodu američke premijere novog filma Paula Verhoevena „Benedetta“. Film, koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Cannesu, opisuje život Benedette Carlini (glumi je Virginie Efira), časne sestre iz 17. stoljeća koja započinje lezbijsku vezu sa još jednom časnom sestrom.

Prema izjavama svjedoka i objavama na društvenim mrežama, demonstranti su članovi grupe „Amnerica Needs Fatima“. Oni su poručivali kako film na blasfemičan način opisuje časne sestre i katoličanstvo,  te su koristili megafone i bubnjeve. Ovo je prvi takav protest na festivalu nakon 1999. godine i premijere filma „Dogma“ redatelja Kevina Smitha.

Pred početak projekcije filma, programer festivala Dennis Lin pitao je ljude u publici koliko među njima ima katolika, na što je trećina njih podiglo ruke. Lin je zatim zahvalio demonstrantima ispred zgrade dodajući kako „Verhoeven ne provocira bez razloga“.  Verhoeven je poznat kao redatelj filma “Sirove strasti”. Ni Verhoeven niti glumci nisu prisustvovali premijeri, jedini koji je prisustvovao bio je David Birke, koji je zajedno s Verhoevenom pisao scenarij filma. On je kazao kako je spreman proći kroz scenarij rečenicu po rečenicu kako bi objasnio da se ne radi o njegovoj grešci već je priča filma temeljena na događajima iz povjesti.

Komentiraj