Katar je u petak pozvao Sjedinjene Države da, kao važan saveznik te zemlje odigraju “ključnu ulogu” u rješenju sve jačih razmirica između tog zaljevskog emirata i njiegovih susjeda.

Početkom lipnja Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske i prometne veze s Katarom, optuživši njegove vlasti da podupiru terorizam, što službena Doha kategorično negira.

“Američka uloga ključna je s obzirom na to da su sve strane u sukobu saveznici Washingtona”, izjavio je katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Kuvajt, još jedna zaljevska zemlja, djeluje kako posrednik u rješenju krize, jedne od najozbiljnijih u regiji u posljednjih nekoliko godina.

“Američka administracija ima aktivnu  ulogu u pružanju potpore naporima kuvajtskog emira, ali je angažirana i na posredovanju među sukobljenim stranama”, rekao je Mohammed u Arapskom centru čije je sjedište u Washingtonu.

Američki predsjednik Donald Trump podupro je arapski bojkot Katara, no državni tajnik Rex Tillerson prošli je tjedan pozvao zemlje u sporu da sjednu za pregovarački stol i razgovaraju o nesuglasicama.

“Američki predsjednik bi trebao znati da Katar ne podupire terorizam da je konzultirao odjele američke vlade s kojima naša država surađuje. Ti odjeli znaju za napore Katara u borbi protiv terorizma”, rekao je katarski dužnosnik.

U državi Katar nalazi se vrlo važna američka zračna vojna baza.

Komentiraj