Katar je spreman razgovarati o legitimnim pitanjima s arapskim državama kako bi okončao regionalnu krizu, ali je rekao da popis koji mu je predstavljen prošli tjedan sadržava zahtjeve koje je nemoguće ispuniti jer nisu istiniti.

Kriza je izbila ovaj mjesec kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli odnose s Katarom, optužujući ga da podupire terorizam i da je saveznik regionalnog neprijatelja Irana.

Te četiri arapske države koje bojkotiraju Katar zbog njegove navodne potpore terorizmu poslale su Dohi popis s 13 zahtjeva, među kojima je zatvaranje televizije Al Jazeere i reduciranje odnosa s Iranom.

Popis zahtjeva za okončanje velike krize u Perzijskom zaljevu također uključuje zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Katar također mora objaviti da prekida veze s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, među kojima su Muslimansko bratstvo, Islamska država, al Qaeda i Hezbollah.

Četiri države dale su Dohi rok od 10 dana da ispuni zahtjeve, a rok bi trebao isteći u nedjelju.

Katarski ministar vanjskih poslova šejk Mohammed bin Abdulrahman al-Thani rekao je u četvrtak da je Doha zainteresirana za pregovore o legitimnim pitanjima s državama Zaljeva, ali i da su neki zahtjevi nerazumni.

“Ne možemo prekinuti veze s Islamskom državom, al Qaedom ili Hezbollahom jer takve veze ne postoje”, rekao je u priopćenju.

“I ne možemo protjerati ni jednog člana Iranske revolucionarne garde jer nijedan nije u Kataru”.

Veleposlanik Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rusiji rekao je da bi se Katar mogao suočiti s novim sankcijama ako ne prihvati zahtjeve.

Turska je dala potporu Dohi u sporu s četiri arapske zemlje, a katarski ministar obrane trebao bi u petak posjetiti Ankaru i razgovarati s turskim kolegom, kazali su izvori u turskom ministarstvu obrane.

Komentiraj