Damir Spehar/PIXSELL

Karlovac: Zbog nedolaska Joze Kalema, propao četvrti pokušaj početka suđenja u slučaju IGM

Na Općinskome sudu u Karlovcu propao je i četvrti pokušaj da počne suđenje poduzetniku Jozi Kalemu iz Rijeke za zloporabe u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprava, sljedeće je najavljeno za 28. travnja, a sudac se obvezao provesti zdravstveno vještačenje nad okrivljenikom i osigurati njegovu nazočnost ako se pokaže da je sposoban za raspravu.

Kalema karlovačko Općinskog državno odvjetnišvo tereti za kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – prijevare u gospodarskom poslovanju i  kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava ovjeravanjem neistinitog sadržaja. Sva su kaznena djela u vezi s  njegovim stjecanjem vlasništva nas tvrtkom IGM iz Tounja, čiji je prijašnji vlasnik bio Ivan Pađen.

Pađen, koji je novinare obavijestio o današnjoj raspravi, rekao je da Jozo Kalem godinama uspješno “izbjegava stati pred istinu” te je ustvrdio da je oštetio IGM Tounj za 103 milijuna kuna tako što je obavio “prijevarnu uknjižbu” svoje riječke tvrtke RI petrol na nekretnine IGM-a iz Tounja. Naime, on je potpisao ugovor da će osigurati i na sebe preuzeti kredit za IGM od 103 milijuna kuna, ali hipotekarno, te se uknjižio na nekretnine.

Kad se uknjižio na nekretnine, založio ih je u korist treće pravne osobe, tj. na štetu IGM-a. Državno odvjetništvo goni ga po službenoj dužnosti i za prijevaru jer Općinskome sudu u Ogulinu nije pokazao aneks ugovora o razlogu uknjižbe te je postao vlasnik IGM-a neuvjetno, bez plaćanja i podizanja i preuzimanja na sebe kredita koji bi za posrnuli IGM trebao biti spas, rekao je Pađen.

Optužnica, uz Kalema, u tom predmetu tereti i njegove dvije suradnice da su zajedno 2009. godine radi pribavljanja protupravne imovinske koristi sastavili i ovjerili nevjerodostojan ugovor i izjavu te su to proveli kroz poslovne knjige društva.

Stečajni upravitelj tounjskoga kamenoloma IGM-a Boris Debelić potvrdio je za Hinu da je Kalem svojedobno ušao u vlasništvo tvrtke na temelju kupoporodajnog ugovora s preuzimanjem dugova, koje nije vraćao, a jedno je vrijeme upravljao kamenolomom i eksploatirao ga do 2010. godine, kad je otvoren stečaj.

Komentiraj