Karijera nakon sportske karijere

Davor Visnjic/PIXSELL

Međunarodni olimpijski odbor organizirao je u petak u Zagrebu radionicu za mlade sportaše na kojoj se raspravljalo kako vještine i znanja koje su stekli kroz bavljenje sportom mogu primijeniti u svojoj karijeri i životu nakon sporta te ih potaknuti na nastavak školovanja uz bavljenje sportom.

Zahtjevi bavljenja sportom na visokoj natjecateljskoj razini takvi su da je sportašima teško uskladiti svoju sportsku karijeru sa paralelnim obrazovanjem u drugim područjima te na fakultetu, što ih često čini nedovoljno pripremljenima za tržište rada. Isto tako, iz strogo organiziranog, strukturiranog, gotovo programiranog života, nakon završetka njihove sportske karijere, mogu se naći „izgubljeni“. U ekstremnim slučajevima to može dovesti do njihovog profesionalnog i osobnog pada, što je osobito žalosno jer su svi vrhunski sportaši, već kroz svoju sportsku karijeru dokazano vrijedni, motivirani i odgovorni pojedinci. Međunarodni olimpijski odbor prepoznao je taj problem i osmislio radionice koje pomažu sportašima u pripremi za život nakon sportske karijere i postizanju cjeloživotne izvrsnosti.
Karijera profesionalnog sportaša vrlo kratka – prosječna dob sudionika Olimpijskih igara je 25 do 30 godina. Također, prema podacima MOO-a, samo dva posto profesionalnih sportaša u svijetu tijekom karijere zarade toliko da nakon prestanka bavljenja sportom više ne moraju raditi. Zato je bitno osvijestiti sportašima da paralelno školovanje uz bavljenje sportom, ne olakšava samo tranziciju jednog dana kada njihova sportska karijera završi, već ima velike koristi i za vrijeme sportske karijere.

Radionicu  MOO-a organizirale su voditeljica odbora za promociju olimpizma Hrvatske olimpijske akademije Ana Popovčić i naša istaknuta skijašica i olimpijka Ana Jelušić, koja je i suradnica Međunarodnog olimpijskog odbora i lead-edukator za programe Dual karijere MOO-a.

Gosti radionice bili su boksač Željko Mavrović,  koji je mladim sportašima održao predavanje o svojem iskustvu završetka sportske karijere i promjeni karijere, te stolnotenisač Zoran Primorac koji također radi kao edukator MOO-a na programima Dual karijere.
Među sudionicima radionice bili su naša vrhunska tenisačica Ana Konjuh, boksački prvaci Toni Filipi, Marko Milun i Petar Cetinić, juniorske svjetske prvakinje u veslanju Josipa i Ivana Jurković, najbolje hrvatske klizačice Hana Cvijanović i Katarina Kitarović te brzi klizači Danijela Ivandić i Martin Kolenc, olimpijka streljačica Valentina Gustin, prvaci u karateu Karlo Raguž i Luka Kondić, prvaci u kajaku Luka Obadić, Jadran Zonjić i Ivan Tolić, prvak države u golfu Marko Stepinac, prvakinja države u mačevanju Ana Mesić te članovi juniorske reprezentacije u hokeju na ledu. Svi polaznici su nakon radionice u anonimnoj anketi radionicu ocijenili izvrsnom i vrlo korisnom za svoj budući život.

Komentiraj