Karamarko kaže da će Hrvatska reagirati ako Šešelj bude odlučivao hoće li doći u Den Haag

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak kako će Hrvatska reagirati ukoliko optuženiku za ratne zločine Vojislavu Šešelju bude omogućeno da odluči hoće li doći na izricanje presude na Haaškom sudu.

“To sa Šešeljem je presmiješno, radi se o zločincu, ovo su sada već perverzne nekakve varijante i mogućnosti,” rekao je Karamarko u Šibeniku odgovarajući na upit novinara kako komentira najave iz Haaškog suda da Vojislav Šešelj može odlučiti hoće li se pojaviti pred sudom kada mu bude izricao presudu.

“Očigledno se radi o zločincu koji se smije svima nama u lice, i cijelom svijetu i Haaškom sudu,” dometnuo je Karamarko.

Na upit hoće li Hrvatska reagirati u vezi  mogućnosti da Šešelj odlučuje o odlasku na izricanje presude na Haaški sud, Karamarko je odgovorio: “Pa, naravno da će se trebati reagirati ako bude tako”.

Haaški sud će izreći presudu Šešelju za ratne zločine 31. ožujka, a sud je rekao da će presudu izreći i ako se optuženik ne pojavi u Den Haagu te ga pozvao da do 22. ožujka izvijesti sud želi li pratiti izricanje presude video vezom iz Beograda gdje je na privremenoj slobodi. Beogradski mediji su javili kako je raspravno vijeće Haaškog suda prihvatilo argument srbijanske vlade da nije moguće prekidati niti u Den Haagu nastaviti Šešeljevo liječenje od tumora na jetrima opravdavajući tako nevraćanje Šešelja s privremene slobode.

Sud je rekao kako zahtijeva njegovu nazočnost, ali da je on odbija, a da ga srbijanske vlasti na to ne primoravaju.

Šešelju se sudilo za ratni zločin progona nesrba, deportaciju i nehumana djela i zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH tijekom srpske agresije.

Komentiraj