HINA

Kandidatkinja na slovenskim predsjedničkim izborima za pritisak na Hrvatsku zbog arbitraže

Predsjednica slovenske demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak, kandidatkinja desnice na predsjedničkim izborima 22. listopada, posjetila je u subotu ribare u Piranskom zaljevu i rekla da bi slovenska vlada trebala preko Europske komisije izvršiti pritisak na Hrvatsku da pristane na provedbu arbitražne presude o hrvatsko-slovenskoj granici.

“Željela bih da naša vlada uključi Europsku komisiju kako bi se što prije proveo arbitražni sporazum”, kazala je nakon susreta s piranskim ribarima Novak. Rekla je da o tome temi slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec namjerava razgovarati s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom koji će početkom idućeg tjedna boraviti u Sloveniji, kao gost na međunarodnoj konferenciji Strateški forum na Bledu.

“Danas sam čula da naši ribari imaju mnogo problema jer ne mogu loviti u cijelom području Piranskom zaljeva koje je Sloveniji dodijeljeno arbitražnom presudom”, kazala je Novak, dodavši da bi slovenske ribare i njihova plovila vlada morala zaštititi, kako ne bi trpjeli materijalnu štetu.

Ako Hrvatska i dalje bude odbijala primjenu arbitražne presude, Slovenija bi od Europske komisije mogla tražiti da na Hrvatsku izvrši pritisak instrumentima koji joj stoje na raspolaganju, kazala je Novak.

Dodala je kako misli na oduzimanje prava glasa u Europskoj uniji ili uskraćivanje novca iz europskih fondova, što je sankcija koja se može primijeniti protiv članica kojima se dokaže da krše načelo vladavine prava i međunarodne ugovore.

Slovenski promatrači ocjenjuju da bi pitanje odnosa s Hrvatskom u svjetlu arbitražnog prijepora dviju država moglo postati temom ovogodišnjih predsjedičkih izbora u Sloveniji, a možda i parlamentarnih iduće godine, kako se već znalo događati 1990-ih godina, prije nego što su se obje države počele uključivati u europske integracije.

Komentiraj