Kandidat za gradonačelnika Osijeka Kušec: “Grad je u hibernaciji, imamo mladu listu za nove projekte”

Nestranačka osoba kao kandidat SDP-a za gradonačelnika Osijeka i sveučilišni profesor Goran Kušec bio je gost u Pressingu N1 Televizije.

U završnici kampanje ankete predviđaju tijesnu bitku za drugi krug između Kušeca i Berislava Mlinarevića, a razlike su unutar statističke pogreške. U odnosu na Mlinarevića, SDP-ov kandidat za sebe kaže da je radoznala osoba, sa širokim spektrom interesa i zanimanja. Ističe i kako se vidi na čelu stručnog tima ljudi.

“Osijek je u hibernaciji”

Kandidirao se, kaže, motiviran željom da izađe ususret uspavanom gradu. “Čini se da je Osijek u hibernaciji, grad je privredno i kulturno krenuo prema dolje. Stvara se depresivna atmosfera”, rekao je.

Osvrnuo se i na veliku prednost koju u anketama ima HDZ-ov kandidat Ivan Radić, iako je najmlađi, te otkrio smatra li da to pokazuje želju Osječana za promjenom:

“Čudno mi to zvuči, ne znam odakle ta floskula da HDZ prvi puta želi preuzeti vođenje Osijeka. Kad danas gledam, ne vidim neku novu snagu. On ima 33 godine, ali prosjek na njegovoj listi je 53 godine. Mnogi na listi ne mogu kvalitetno obavljati vijećničke poslove.”

Radić ističe važnost vertikale vlasti grad-županija-država, dok je Kušec rekao da se boji takve vertikale, pa pojasnio: “To mi sliči na pokušaj boljševizacije, zvuči mi dosta vojnički. U mom taboru su slobodoumni ljudi koji žele ostvarivati projekte. Zamjenice su mi dvije žene koje su istaknute članice društva. Moja lista je deset godina mlađa od Nove energije koja se proklamira kao nova.”

Dotaknuo se i postizborne suradnje.

“Ideologije mi u takvom pristupu nisu važne. Oporba će biti u HDZ-u, ali očekujem i od njih da podrže kvalitetne projekte. Od svih stranaka očekujem da podrže proračun. Kad sam prihvatio kandidaturu, pitao sam koji je raspon mog odlučivanja. Postavljam se kao nestranački i ne želim da me se gleda kao takvog jer po prirodi to nisam”, rekao je.

Sukob Plenkovića i Milanovića: “Vlada panika”

Ne slaže se s tvrdnjom premijera Plenkovića da je predsjednik Milanović u kampanji za SDP, dok neprestana prepucavanja Milanovića i Plenkovića, a katkad i Jandrokovića, kao ni stil, nije želio posebno komentirati. “Glavno je rješavanje problema koji su se nagomilali u pravosuđu… Ali da vlada panika što će se dogoditi, vlada.”

Kušec je sveučilišni profesor. Kaže da se kao grad mogu pohvaliti s najvećim brojem studenata po broju stanovnika, a suradnju sveučilišta i grada smatra dobrom.

Istaknuo je i kako Osijek vidi kao središte Slavonije i Baranje koje se nalazi u ruralnom okruženju, a grad vidi kao centar preradbene industrije.

“Želim provesti projekt gradske tržnice – multifunkcionalan projekt. Tamo sugrađani ne bi došli samo trgovati”, rekao je i dodao da je pobornik permakulture.

Komentiraj