Kanadski premijer neće ići na summit EU-Kanada

EPA/Chris Roussakis

Kanadski premijer Justin Trudeau ni kanadsko izaslanstvo neće u četvrtak putovati u Bruxelles gdje je bilo predviđeno potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između Kanade i Europske unije, a što je onemogućeno jer sporazum o kojem se pregovaralo sedam godina, blokira frankofoni dio Belgije.

“Ministrica trgovine Kanade Chrystia Freeland potvrdila je da kanadsko izaslanstvo neće ići” na summit Kanada-EU radi službena potpisivanja ugovora CETA, kazao je Cameron Ahmad, glasnogovornik kanadskog premijera.

Ured Justina Trudeaua potvrdio je neposredno prije da će premijer ostati u Ottawi u četvrtak zbog “privatnih susreta”.

“Kanada je spremna potpisati taj važan sporazum kad Europa bude spremna”, izjavila je Freeland koju citira njezin glasnogovornik.

Unazad nekoliko dana belgijska savezna vlada pokušava uzaludno uvjeriti frankofonu regiju Valoniju, koja blokira belgijsko potpisivanje CETA, kao i čitave Europske unije, da se predomisli i potpiše sporazum.

Belgijska savezna vlada mora dobiti suglasnost svih regionalnih vlada za potpisivanje sporazuma o kojem Kanada i EU pregovaraju sedam godina.

Belgija je jedina od 28 zemalja EU-a koja ne može potpisati CETA-u, sporazum koji se tiče 500 milijuna Europljana, zbog blokade Valonije, regije s 3,6 milijuna stanovnika.

Komentiraj