Kako su IT-jevci iz Vodnjana izazvali paniku u redovima IDS-a

Nakon poraza u Vodnjanu u IDS-u strahuju da bi se vlasnici Infobipa mogli aktivnije uključiti u istarsku političku scenu

IDS je nakon prvog kruga lokalnih izbora i dalje najjača stranka u Istri, ali usprkos činjenici da je IDS osvojio najviše gradova, da imaju većinu u Županijskoj skupštini i da će predsjednik stranke Boris Miletić u drugom krugu postati župan Istarske županije, jedan je rezultat zabrinuo vodeće ljude IDS-a. Iako se poraz IDS-ova kandidata za gradonačelnika Vodnjana Filipa Macana u normalnim okolnostima ne bi smatrao izrazito važnim za nacionalnu političku scenu, pozadina tog poraza mogla bi imati dalekosežne posljedice ne samo za istarsku politiku nego i za politiku diljem Hrvatske. Naime, novi gradonačelnik Vodnjana, gradića nedaleko od Pule, postao je nezavisni Edi Pastrovicchio koji je već u prvom krugu osvojio 58,19 posto glasova.

Ono što je u slučaju Vodnjana specifično je da su iza ovog agronoma otvoreno stali čelni ljudi vodeće hrvatske IT tvrtke Infobipa, čije je sjedište upravo u Vodnjanu. Infobip je tvrtka koja je u posljednjih nekoliko godina u mnogočemu prerasla hrvatske okvire te je postala prvi hrvatski tzv. Jednorog, odnosno start-up čija je vrijednost prerasla milijardu dolara. Osnivači i vlasnici Infobipa su braća Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić koji su nezadovoljni odnosom IDS-ove gradske vlasti u Vodnjanu odlučili financijski stati iza Edija Pastrovicchija i njegove liste. Od prvog dana infobipovci nisu skrivali da stoje iza Pastrovicchija i nisu skrivali nezadovoljstvo IDS-om u Vodnjanu. Na ruku Pastrovicchiju su išli i posjeti predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića sjedištu Infobipa u posljednjim danima uoči izbora. Kada se sve to zbroji, kandidat IDS-a nije imao šanse, a šanse nije imala ni IDS-ova lista za Gradsko vijeće Vodnjana.

Baš je gubitak Vodnjana najspominjaniji izborni rezultat među vodećim ljudima u IDS-u nakon završetka prvog kruga. Očito je da su IDS-ovci zabrinuti, ne toliko zbog činjenice da su izgubili Vodnjan, koliko ih brine činjenica da su infobipovci možda pokrenuli trend među poduzetnicima te da na idućim izborima može doći do rasta poduzetničkih donacija lokalnim nezavisnim kandidatima, čime bi u pitanje došla još uvijek uvjerljiva premoć IDS-a u Istri. Ono što IDS-ovce brine još više je mogućnost da se vlasnici Infobipa još aktivnije ne uključe u politiku te da na idućim izborima možda imaju svoju listu za Županijsku skupštinu ili kandidata za župana. Takav scenarij spominjali su neki IDS-ovci nakon izborne noći, iako su braća Kutić u nekoliko navrata spominjali da je njihov predmet interesa jedino Vodnjan i da ne namjeravaju financirati kampanje na županijskoj ili državnoj razini.

Braća Silvio i Renato Kutić i Izabel Jelenić, vlasnici i osnivači vodnjanskog Infobipa. PHOTO: Filip Kos/PIXSELL

Međutim, u IDS-u nakon nedjeljne izborne večeri pušu i na hladno, pogotovo jer rezultati pokazuju da ta stranka više nije onako dominantna kako je bila na prošlim izborima. Na županijskoj razini doduše imaju većinu u Županijskoj skupštini, ali ukupni broj glasova je za 13 tisuća manji nego prije četiri godine, a još je manji broj glasova koji je za župana dobio predsjednik IDS-a Boris Miletić. Naime, prije četiri godine njegov prethodnik Valter Flego dobio je 17 tisuća glasova više te je uvjerljivo pobijedio u prvom krugu, dok će Miletić morati u drugi krug gdje će mu protukandidat biti SDP-ov Daniel Ferić. Već sama činjenica da IDS-ov kandidat za župana mora u drugi krug predstavlja određeni poraz za ovu stranku, a pogotovo jer je riječ o predsjedniku stranke i čovjeku koji je niz godina vladao Pulom. Baš u Puli je IDS doživio još jedan poraz, iako je njihova kandidatkinja Elena Puh Belci poprilično uvjerljivo slavila u prvom krugu i ulazi kao favorit u drugi krug, IDS prvi put neće imati većinu u Gradskom vijeću Pule, gdje su Nezavisna lista Filipa Zoričića, Možemo! i SDP koji zajedno imaju jednog vijećnika više od IDS-a i HDZ-a već najavili da neće surađivati s najvećom istarskom strankom, što znači da će “oporba” imati većinu u Gradskom vijeću Pule.

Iz svih ovih brojki jasno je zašto je jedan visoki dužnosnik IDS-a u ponedjeljak za Nacional zabrinuto izjavio da rezultati izbora nikako nisu dobri za IDS:

“Možda jesmo uvjerljivo osvojili turistička središta poput Poreča i Rovinja, ali to uopće nije bilo upitno jer tamo zapravo nemamo konkurenciju. Riječ o razvijenim gradovima u kojima su stanovnici poprilično zadovoljni standardom života. Problem su nam mjesta koja nisu toliko razvijena i u kojima su birači počeli tražiti druge opcije. Tu prije svega mislim na Vodnjan pa i na Buzet u kojem kandidatkinja IDS-a čak nije ušla u drugi krug. To je do jučer bilo nezamislivo. Iako ostatku Hrvatske to možda ne izgleda tako, jer se čini da je IDS i dalje dominantan, situacija na terenu je drugačija i za nas ovaj rezultat nije dobar. Pogotovo ako se neke opcije poput ove iz Vodnjana na idućim izborima još više aktiviraju i krenu u borbu na županijskoj razini.”

Iz IDS-a također napominju i da će biti zanimljivo hoće li se uspješni poslovno-politički eksperiment iz Vodnjana pokušati kopirati i u ostatku Hrvatske, pa da tako na idućim izborima primjerice Mate Rimac financijski stane iza neke liste u Svetoj Nedjelji ili Samoboru. U svakom slučaju očito je kako je poraz u malenom Vodnjanu, gdje je na izbore izašlo oko 3000 birača, uzdrmao političku vladavinu IDS-a.

Komentiraj