Kako su Arsenu Dediću u studentskim danima stizali paketi iz Šibenika

Skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 28. srpnja 1938. godine. Kao dijete iz radničke kuće studirao je na dva fakulteta. Osim glazbene akademije upisao je i pravo. Bili su to sirotinjski studentski dani, kako je kasnije on sam pričao:

– Uvijek govorim da je sve do osobe, sve je do čovjeka. Šta je meni mater slala iz Šibenika? Dok sam studirao i stanovao u domu u Jurjevskoj, poslala bi mi komadić pršuta ili sira i koju bocu vina. To odmah staviš na stol i međusobno se dijeli. Te naše pakete nosili su stari Šibenčani koji bi putovali vlakom. Ja bih se naslikao na kolodvoru da me vide i da mi daju taj paket. Jedanput mi je od majke stigao brzojav u kojem je stajalo: “Čekaj paket, nosi nepoznati čovjek”. Onda sam ja čekao nepoznatog čovjeka, pokazivao se na svim prozorima da me taj čovjek prepozna. Tako se živjelo i studiralo.

Roditelji su me tjerali da studiram nešto ozbiljno, a ne muzičku akademiju. Onda sam upisao i pravo. Na pravu sam došao do samog kraja, ali sam ga onda ipak maknuo.”

Komentiraj