KAKO POSLUJU STRANKE? Domovinski pokret u plusu 277 tisuća eura

Autor:

22.09.2023., Sibenik - Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta odrzao konferenciju za medije. Photo: hrvoje jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Političke stranke mogu biti zadovoljne svojim financijskim prilikama u prošloj godini, pokazuju godišnji financijski izvještaji koje je nekoliko stranaka dostavilo Državnom izbornom povjerenstvu, a sve to moraju učiniti do četvrtka, 29. veljače, u ponoć.

Isto vrijedi i za nezavisne saborske zastupnike i nezavisne vijećnike, svi oni izvještaje dostavljaju unosom u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja, a DIP ih objavljuje na svojoj mrežnoj stranici prvog radnog dana od dana unosa u sustav. U utorak će, primjerice, javnosti biti dostupni izvještaji koje su u sustav unijeti u ponedjeljak do ponoći.

Prvi put, novčani iznosi u izvještajima, iskazani su u eurima.

DP: Višak od gotovo 118 tisuća eura

Među prvima, svoj godišnji financijski izvještaj za 2023., DIP-u je dostavio Domovinski pokret (DP), a taj izvještaj pokazuje da su mu prihodi prošle godine iznosili 900 tisuća eura, gotovo sto tisuća eura više nego godinu prije.

Kao i kod drugih stranaka, glavinu prihoda čine naknade iz državnog i lokalnih proračuna koje DP dobiva za saborske zastupnike i lokalne vijećnike (oko 886 tisuća eura).

Od članarina i članskih doprinosa uprihodio je oko 13 tisuća eura, od donatora 513 eura.

DP-u su rasli i rashodi, sa 607 tisuća u 2022. na 782.000 eura u 2023., od čega se na rashode za 11 radnika odnosi 225 tisuća aura, što je 72 tisuće eura više nego godinu prije. Narasle su i naknade troškova služenih putovanja, sa 3. 200 na gotovo 28 tisuća eura, ali i rashodi za materijal i energiju sa 26 tisuća eura u 2022. na 50 tisuća eura u 2023.

Stranka je godinu zaključila s viškom od gotovo 118 tisuća eura, a kad se tome doda višak prenesen iz prethodnog razdoblja, DP u slijedeće ulazi s plusom od 277 tisuća eura.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 3 mjeseca

Oni su desni dio svekolike kleptokracije odnosno HDZ a pa prema tome ZNAJU kako se muti.