Kako obuzdati virus i treba li uvesti kazne za nenošenje maski?

Rekordna 542 slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Uvodi se obvezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom gdje nije moguće održavati distancu. Za sva okupljanja uvode se ograničenja. Pandemija se zahuktava diljem Europe, države redom donose strože restrikcije kako bi se obuzdao virus. Prijeti li ponovno karantena? Treba li kažnjavati nenošenje maski? Hoće li biti promjena u režimu rada sustava zdravstva za ostale pacijente?

U večerašnjem Otvorenom o tome raspravljaju ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak,  ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, Centar izvrsnosti za virusna cjepiva i imunologiju, Medicinski fakultet u Rijeci Stipan Jonjić, molekularni biolog Miroslav Radman i pulmolog Saša Srića.

Trenutna situacija je svakako zabrinjavajuća 

“Ušli smo u period kad nam dolaze hladni i kišoviti dani s velikom i rekordnom brojkom. Dolaze nam dani kada ćemo se zatvarati u zatvorene prostore, nećemo moći boraviti vani kao dok je bilo lijepo vrijeme. Dolaze nam dani kada će biti puno drugih respiratornih infekcija koje je teško razlikovati od korone, što je svojevrsni izazov za zdravstveni sustav i za liječnike. Čeka nas jedan težak period što se tiče oboljelih, hospitaliziranih  i broja teških slučajeva. Ove brojke divljaju u čitavoj Europi”, rekao je Capak u emisiji Otvoreno.

Disciplina i odgovornost

“Naše mjere koje smo propisali, to su dobre mjere. Kad bi ih se svi držali, brojke bi bile puno manje”, dodao je Capak.

Capak je istaknuo kako je u zadnjih 14 dana pažnja ljudi popustila i mnogi se nisu držali mjera i rezultat toga je ova današnja brojka.

Saša Srića, pulmolog, ima blaže simptome Covida-19 te je rekao kako se osjeća dobro. Srića ističe kako je pitanje što će se događati u narednom periodu, hoće li zdravstveni sustav uspjeti podnijeti zahtjevnu jesen.

“Ovu bolest treba shvatiti definitivno ozbiljno. Sve skeptičare i negatore ove bolesti bih prošetao jedinicama intenzivnog liječenja.  Ovo je ozbiljna priča koja može izazvati kod mladih i zdravih ljudi najčešće blagi oblik bolesti, ali isto tako može ugroziti starije i kronične bolesnike”, rekao je Srića.

Virus u zagrebačkim bolnicama

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb je rekao kako je u KBC-u Zagreb trenutno pozitivnih 10 liječnika i 11 medicinskih sestara, te 153 djelatnika u samoizolaciji.

“Nosimo se s time relativno zadovoljavajuće. Imamo dovoljan broj ljudi, djelatnika. Moramo uvesti solidarnost po odgovornosti. Moramo biti odgovorni kao pacijenti i kao zadravtsveni profesionalci”, rekao je Ćorušić.

 

Komentiraj