Kako je donesena presuda iz koje proizlazi da HRT-u ne treba ni strategija ni savjetovanje s radnicima

Nacional otkriva skandalozne točke presude kojom je sutkinja zagrebačkog Općinskog radnog suda Vanda Stracenski, nakon gotovo godinu dana odgađanja njenog donošenja, na kraju odbila zahtjev Radničkog vijeća te mu naložila i plaćanje troškova postupka

Radničko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) nepravomoćno je izgubilo spor protiv vlastitog poslodavca, pokrenut kako bi se sudskim putem poništila navodno nezakonita reorganizacija i sistematizacija javnog TV servisa još iz 2017. godine koja je de facto predstavljala prečac za imenovanje vodeće garniture. Nakon procesa koji je trajao više godina, dok je izricanje presude bilo odgađano gotovo godinu dana, sutkinja zagrebačkog Općinskog radnog suda Vanda Stracenski odbila je zahtjev Radničkog vijeća te mu naložila i plaćanje troškova postupka. To je izazvalo podijeljene reakcije na HRT-u jer je trenutno vodstvo HRT-a nastupilo trijumfalistički, a i na adresu Nacionala – koji je o ovom sporu više puta pisao – uputilo je službeno reagiranje u kojemu tvrdi da se protiv njih vodi medijska kampanja te da “na HRT-u ne vlada dezorganizacija koja se reflektira kao kaos i nered na svim razinama”.

Nakon gubitka sudskog spora u samom Radničkom vijeću odbili su bilo kakav javni istup pa i neslužbene reakcije, no ipak se može doznati da namjeravaju uložiti žalbu na ovu presudu. Nacional je došao u njen posjed te je u suradnji s pravnim stručnjacima detektirao slabe točke o kojima će se sasvim sigurno morati dodatno raspravljati jer, između ostalog, postoji mogućnost da bi njihovo održavanje imalo dalekosežne posljedice ne samo na funkcioniranje HRT-a, nego i na razinu radničkih prava u Hrvatskoj.

Presudom je nepravomoćno odbijen zahtjev Radničkog vijeća da se poništi po njima nezakonita reorganizacija i sistematizacija HRT-a iz 2017. godine

“Iz presude proizlazi da dokument poput strategije HRT-a ni po čemu nije obvezan pa tako i postupak savjetovanja s radnicima gubi svaki smisao. To je zaista presedan koji bi mogao imati značajan utjecaj na radnička prava u budućnosti”, smatra iskusni odvjetnik koji je za Nacional analizirao ključne stavke presude. Statut HRT-a, naime, propisuje da je glavni ravnatelj dužan utvrditi strategiju poslovanja i razvoja HRT-a već u prvoj godini svoga mandata, za razdoblje od pet godina, dok je u spomenutoj presudi strategija svejedno označena gotovo kao neobavezan dokument.

Nacional je proteklih tjedana pisao o biti ovog slučaja: vodeća garnitura javnog TV servisa predvođena Kazimirom Bačićem, za razliku od prethodnika Gorana Radmana, nije ispoštovala ovu obavezu jer prijedlog upućen Nadzornom odboru HRT-a nije usvojen, uz neslužbeno tumačenje da “nije zadovoljio ni elementarne zahtjeve i kriterije”. No svejedno je provedena reorganizacija javnog servisa, kao i novi raspored radnih mjesta uz pripadajuće odluke o plaćama, što na HRT-u tradicionalno izaziva nezadovoljstvo. Situacija je trenutno posebno osjetljiva jer je vodstvo kuće u najmanju ruku neadekvatno reagiralo na niz optužbi i prijava za seksualno nasilje i zlostavljanje, a tumačilo se da bi usvajanje tužbe Radničkog vijeća zapravo predstavljalo i elegantan izlaz iz cijele situacije: time bi, naime, HRT zapravo bio prisiljen vratiti se na organizaciju koja je vrijedila prije 2017., a to bi u praksi značilo kraj garniture predvođene glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem.

Da se usvojila tužba radničkog vijeća, HRT bi zapravo bio prisiljen vratiti se na organizaciju koja je vrijedila prije 2017., a to bi u praksi značilo kraj garniture predvođene glavnim ravnateljem Bačićem

“Redoslijed donošenja dokumenata važnih za poslovanje Hrvatske radiotelevizije postoji, a propisan je i položaj strategije HRT-a u tom redoslijedu. Nakon presude nije sasvim jasno je li proces donošenja dokumenata formalan, ili ovisi o volji pojedinca i samim time nije ni nužan. Slijedom toga, postaje upitna i faza savjetovanja s radnicima prije donošenja odluke, što je zakonom egzaktno propisano i spada u temeljno ovlaštenje tijela poput Radničkog vijeća. Ovo bi zaista bilo presedan”, kazao je isti pravni stručnjak za Nacional. Vodstvo HRT-a pak reagiralo je na prethodna pisanja Nacionala na ovu temu i pohvalilo se presudom u svoju korist, odnosno proglasilo “deplasiranim” tvrdnje da se događa početak kraja garniture na čelu s glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem, ravnateljem jedinice Poslovanje Mislavom Stipićem i njima bliskih osoba.

HRT ovim putem ističe kako je tjednik Nacional, pozivajući se na ‘kuloarske informacije’ što i sam priznaje, požurio objaviti neistinite informacije ne čekajući donošenje makar nepravomoćne presude. HRT također ističe i kako posluje potpuno zakonito, što potvrđuje i sudska presuda, suprotno tvrdnjama Nacionala i njegovih neimenovanih izvora. Nadalje, neistinita je informacija kako je ‘svakom vodstvu primarno promovirati, zbrinuti ili uhljebiti sebi bliske osobe, pa je to slučaj s trenutnom garniturom’. Za svako zapošljavanje na HRT-u provodi se javni natječaj, a sva su napredovanja regulirana internim aktima”, stoji u reagiranju javnog TV servisa. Ondje su osjetili potrebu demantirati čak i napise o dezorganizaciji: “HRT je financijski stabilan, bilježi porast gledanosti, otvara nova dopisništva, njegovi zaposlenici, prvenstveno novinari i tehničko osoblje, daju velik doprinos u izvještavanju o aktualnim temama, osobito o situaciji sa svjetskom pandemijom te potresima na području Republike Hrvatske. HRT također nesmetano realizira velike i važne projekte, poput primjerice Škole na Trećem”, nabrojali su u Komunikacijama Hrvatske radiotelevizije. Nakon žalbe Radničkog vijeća, sve ove tvrdnje morat će se još jednom sudski provjeriti.

Komentiraj