Kakav je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini?

Ne prestaju burne reakcije na jučerašnji sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s predsjednikommZoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Oštri tonovi iz Sarajeva

Oštri tonovi stižu iz Sarajeva, podsjećaju da Dodik koči BiH na euro-atlantskom putu i zagovara ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom. Željko Komšić usporedio je Zorana Milanovića s Aleksandrom Lukašenkom.

S Pantovčaka poručuju da Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi.

Kakav je položaj Hrvata u BiH 25 godina nakon Daytonskog sporazuma, o tome su govorili u emisiji Otvoreno ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Dejan Jović Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Ivo Lučić, povjesničar, Hrvatski institut za povijest, Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove i Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

Grlić Radman je rekao kako je Hrvatskoj svatko partner ako su u pitanju hrvatski interesi.

“Jučer su bile teme položaj Hrvata u BiH i RS-u. Razgovarali smo o problemima koji su u interesu Hrvata. Razgovarali smo o povratku Hrvata u njihove domove, o zaštiti imovine, o boljem prometnom povezivanju. Bilo je puno tema od zajedničkog interesa”, naglasio je ministar.

Hajduković je naglasio kako mu nije prihvatljiv poziv Miloradu Dodigu u Hrvatsku.

“On zagovara „komadanje” BiH, veliča ratne zločince, rekao je i dodao kako je BiH partner Hrvatske i kako je Hrvatskoj u interesu funkcionirajuća BiH koja štititi sva 3 konstitutivna naroda, ali je li Milorad Dodik pravi sugovornik za ove teme, ja nisam siguran”, istaknuo je Hajduković.

Lučić je rekao kako od 3 člana predsjedništva BiH, Dodik je jedini koji nije ratovao protiv Hrvata.

“On je legitimno izabrani vođa Srba u BiH. On je čovjek koji je došao s konkretnim političkim zahtjevima i na Hrvatskoj je da ih prihvati ili ne”, rekao je i dodao kako je alternativa Dodiku u BiH, Srpska demokratska stranka Radovana Karadžića i oni su trenutno poželjna stranka za demokratske stranke u Hrvatskoj i u svijetu.

“BiH je za Hrvatsku od vitalnog interesa, ali nam je još važniji hrvatski narod u BiH. Smatram da je ovo mudra politika i premijera i predsjednika”, naglasio je Lučić.

Komentiraj