Kakav gospodarski razvoj Hrvatska treba?

Hrvatska ekonomski zaostaje za ostalim članicama Europske unije. Kriza izazvana koronavirusom pokazala je svu ranjivost domaćega gospodarstva. Nužno je promijeniti njegovu nepovoljnu strukturu ako se uistinu želi krenuti dalje na zdravim temeljima.

Može li ova situacija biti povijesna prilika za itekako potrebnu transformaciju? Kako očuvati, ali i pokušati povećati broj radnih mjesta, kako povećati izvozničku bazu? Stvoriti uvjete za 100 tisuća novih radnih mjesta, povećati prosječne i minimalne plaće te uvesti dodatna porezna rasterećenja, neki su od Vladinih ciljeva.

Koliko u tome mogu pomoći 22 milijarde eura koje je obećala Europska unija?

Na navedena pitanja odgovarali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić, poduzetnik i vlasnik Orbica Branko Roglić, Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, generalni direktor Emmezete Slobodan Školnik te predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago, u emisiji Otvoreno.

Ne bi trebali koncentrirati samo na Covid nego da se pogleda i što je bilo prije toga

“Svi mi, i pozicija i opozicija, želimo da se zemlja razvija, da se boje živi, da se štiti okoliš, da se radi energetska tranzicija i to ponavljamo otkako se pojavljujemo ovdje zadnjih 20, 30 godina, ali vidimo da se malo toga događa. Nas je pogodio Covid kao cijeli svijet, ali imamo problem prije toga. Da se ne bi gospodin Ćorić naljutio, ali mi propadamo i stagniramo i od prije toga. Mi idemo prema dnu Europe, samo je Bugarska iza nas. A mi smo iza Slovenije bili najperspektivniji pa se postavlja pitanje u čemu je problem?, istaknuo je Ljubo Jurčić i dodao da se ne bi trebali koncentrirati samo na Covid nego da se pogleda i što je bilo prije toga.

Turizam ne bi trebao biti prioritet

Ministar Tomislav Ćorić ističe da turizam ima udio oko 20% BDP-a, a da je cilj u idućim godinma da se to smanji, odnosno da će se fokusirati na one industrije u kojima Hrvatska ima šanse i unaprijediti ih.

“Tu su prvenstveno poljoprivreda i prehrambena industrija koja se na nju veže, naš potencijal u tom je području neosporan. Tu je i energetika u kojoj Hrvatska ima komparativne u odnosu na zemlje u okruženju. Tu su i ICT i gaming industrija koji bilježe sjajne rezultate te neke druge industrije. Tu smo da im otvorimo dodatni prostor, a ono što je važno jest da im ne smijemo smetati, pokazali su da mogu.”

“Mi smo danas čuli dosta dobrih poruka od premijera, puno je potencijala, puno se govori što nam treba, a puno manje se govori o tome tko će to napraviti, kada i kako. U toj konkretizaciji je dosta toga nedorečeno”, ističe glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić dodajući da je pogubno za zemlju da proizvodimo samo 50% hrane koja nam je potrebna.

“Ne znam da li je svemirska tehnologija to navodnjavanje koje gledamo u drugim zemljama, možemo mi to i iz ovih 22 milijarde eura izvući, ali mi to moramo raditi u okviru svojih vlastitih odgovornosti”, dodaje.

 

Komentiraj