Južna Koreja bankama zabranila trgovanje bitcoinima

EPA/WALLACE WOON

Južna Koreja zabranila je u srijedu financijskim institucijama trgovanje virtualnim valutama poput bitcoina čiju je vrijednost u posljednje vrijeme katapultirao val špekulativnih kupovina malih ulagača, među kojima su mnogi upravo iz te azijske zemlje.

Južna Koreja prometnula se u centar trgovanja kriptovalutama i na tu zemlju danas otpada 20 posto svjetskih transakcija bitcoinom.To je deset puta više od udjela Južne Koreje u svjetskom gospodarstvu, primjećuje AFP.

Procjenjuje se da oko milijun građana Južne Koreje, mnogi među njima mali ulagači, posjeduje bitcoione a potražnja je tako velika da su cijene oko 20 posto više nego u SAD-u, najvećem tržištu te kriptovalute.

Cijene bitcoina poskočile su ove godine širom svijeta, s manje od tisuću dolara u siječnju na 17 tisuća dolara u ovom tjednu.

Prošlog je vikenda bitcoin debitirao i na tradicionalnim burzama – terminski ugovori u toj digitalnoj valutu uvršteni su u ponudu američke Chicago Board Options Exchange (Cboe). Očekuje se da će se od idućeg tjedna njime početi trgovati i na Chicago Mercantile Exchangeu.

U srijedu je iz ureda južnokorejskoj premijera priopćeno da će Seul zabraniti financijskim institucijama kupnju, posjedovanje i držanje digitalnih valuta u funkciji kolaterala.

Nakon te objave cijene bitcoina na Bithumbu, najvećoj platformi za trgovanje bitcoinima u Južnoj Koreji, pale su gotovo pet posto.

Vlasti ipak nisu u cijelosti zabranile trgovanje bitcoinima niti planiraju oporezivati zaradu na toj trgovini kao što se špekuliralo.

Iz premijerova su kabineta najavili tek zabranu početne ponude novih digitalnih valuta (ICO).

Seul će također ojačati propise o zaštiti ulagača kako bi suzbio špekulacije i eventualne malverzacije.

U rujnu je južnokorejska Komisija za financijske usluge naredila zabranu početnih ponuda novih digitalnih valuta uz obrazloženje da “kriptovalute nisu novac niti valuta niti financijski proizvodi”.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]