JOSIPOVIĆ “Ako HDZ osvoji izbore, mislite da će zvati Čačića ili mene? Neće”

Dusko Marusic/PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji zajedno s Radimirom Čačićem predvodi koaliciju ‘Uspješna Hrvatska’, gostovao je u četvrtak u Dnevniku Nove TV, u kojem je rekao kako njihov program polazi od činjenice da smo u 21. stoljeću i da su današnja ekonomija, društvo, kultura, obrazovanje i znanost utemeljeni na novim tehnologijama i digitalnoj revoluciji.

“Sve u ovom društvu, od gospodarstva, znanosti i obrazovanja mora biti modernizirano, da bismo bili konkurentniji”, poručio je Josipović dodajući kako njihova kolaicija nudi Hrvatsku podijeljenu na pet do osam regija. Tim bi regijama, dodao, dali da upravljaju svojim eritorijalnim ustrojem, da upravljaju gospodarstvom, da upravljaju prostornim planiranjem. Istodobno, Vlada bi uz kontrolu Ustavnog suda intervenirala kada je u pitanju opći državni interes.

“Porezi su jedan fin mehanizam za neku veću socijalnu pravednost, ali uzalud vi preraspoređujete nešto što je nedovoljno da bi zadovoljilo sve potrebe”, kaže Josipović. Napominje kako je njihova kolaicija sklonija lijevom i centrističkom dijelu naše političke scene. “Što se stranke Naprijed Hrvatska tiče, mi smo toliko svjetonazorski različiti od HDZ-a, da s njima ne možemo koalirati, a da li ćemo koalirati s nekom drugom opcijom, to ovisi da li je spremna na reforme ili nije. Spremni smo biti i u oporbi, radije nego u vlasti koja je nespremna”, poručuje.

Dodao je kako se ne natječe za ministarsko mjesto. “Ako mi budemo prevaga, vidite da smo skloni lijevoj opciji. Ako HDZ osvoji izbore, mislite da će zvati Čačića ili mene? Neće”, objašnjava.

Za kraj je poručio kako je mogao ostati ‘bivši predsjednik s uredom na trošak države i predsjedničkom mirovinom’. “Nisam htio nikakve privilegije, htio sam završiti posao koji sam započeo, da sve velike i važne reforme bez kojih Hrvatska ne može, forsirat ćemo kao parlamentarna stranka.”

Komentiraj