U ponedjeljak je održana treća sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju. Na sjednici se raspravljalo i o povećanju dohodovnog cenzusa za dobivanje dječjeg doplatka, zbog čega će pravo na dječji doplatak dobiti još otprilike sto tisuća obitelji.

Ministrica demografije Nada Murganić kazala je kako je doplatak, prema službenim podacima, u listopadu primilo 151.416 obitelji, a taj bi se broj trebao povećati na oko 50 tisuća.

“Roditelji često ističu neusklađeno radno vrijeme vrtića i njihov nedovoljan broj. U 2018. godini detaljnije ćemo ih razraditi, kao i detalje o dječjem doplatku”, rekla je Murganić, rekla je ministrica na konferenciji za novinare, kako prenosi Dnevnik.hr.

Državni tajnik Marin Strmota najavio je kako je sljedeći korak izmjena Zakona o doplatku za djecu. “Naša je želja da ta naknada počne predstavljati demografsku mjeru jer podaci pokazuju da broj djece opada. Povećat ćemo dohodovni cenzus i na taj način obuhvatiti veći broj obitelji koje će primati doplatak za djecu. Detalji će biti razrađeni, ali sad već sada znamo da ovisno o dohodovnom razredu iznosit će 200, 250 i 300 kuna”, rekao je Strmota te dodao da bi veći broj obitelji dobivao pronatalitetni dodatak.

“Unutar zakona bi i veći broj obitelji imao pravo na pronatalitetni dodatak, razmišlja se da se on proširi i na sve obitelji u Hrvatskoj, ali ipak s određenim razredom”, rekao je Strmota dodajući da bi s ovim novostima trebali krenuti 1. srpnja sljedeće godine.

Strmota je kazao i kako su sredstva za vrtiće i doplatak za djecu osigurana – 70 milijuna za vrtiće i a za doplatak 440 milijuna. “Sredstva će se povećati za oko 100 tisuća obitelji. Po članu kućanstva prosjek se sa 1663 kn povećava na 2328 kn”, dodao je.

Prema sadašnjim odredbama, 300 kuna dodatka po djetetu dobivaju obitelji koje po članu ostvaruju prihod do 543 kune, 250 kuna one kojima je prihod po članu 543 do 1.120 kuna te 200 kuna za obitelji s prihodom po članu od 1.120 do 1.663 kune, a sada se ta baza za posljednju skupinu proširuje na obitelji koje po članu imaju prihod do 2.328 kuna.

Ostaje i tzv. pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete od 500 kuna, a dobivale bi ga i obitelji koje bi bile obuhvaćene povećanjem dohodovnog cenzusa.

Upitana kako komentira razlike u pozicijama oko demografije Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića, Murganić je odgovorila da velikih razlika nema. “Predsjednica upozorava, svakako je to njezina obaveza i uloga. Mi provodimo mjere, politike i mislim da je to zajednička politika, ne vidim razloga da je to toliko drastično, razlika između Pantovčaka i Banskih dvora. Demografska revitalizacija nam je svima zajednički cilj. U Hrvatskoj je izazovno, a ne izvanredno stanje”, istaknula je.

Komentiraj