HINA/ Daniel KASAP

‘Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao’

Ministar financija, Zdravko Marić, u ponedjeljak je, uoči međunarodnog znanstvenog skupa “Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podržati uvođenje eura”, izjavio kako ga nitko iz DORH-a, vezano uz aferu Hotmail, još uvijek nije kontaktirao.

Nije htio komentirati činjenicu da će nagodbu donijeti Privremeno vjerovničko vijeće, a novinari su ga upitali kakav rizik situacija u Agrokoru predstavlja za proračun Hrvatske.

“Cijeli proces oko Agrokora, gledan iz perspektive gospodarstva, interesa poreznih obveznika i proračuna, u ovom trenutku ne bih ulazio u špekulacije i ‘što ako’ scenarije. U petak smo čuli iz prve ruke da se približavamo trenutku nagodbe, ali očito nisu sve stvari u potpunosti jasne, pa ćemo vidjeti ovih dana gdje smo i što smo”, rekao je Marić, kako prenosi N1.

Doda je da prate sve u smislu mogućih efekata, izravnih ili posrednih. “Kod predstavljanja svih naših projekcija, vrlo jasno i transparentno prebrojavamo sve potencijalne negativne rizike. Što se tiče izloženosti HBOR-a, krediti HBOR-a koji su odobreni društvima iz koncerna Agrokor, jedni su od rijetkih u kapitalnoj strukturi Agrokora koji su osigurani kolateralima, uz ostale instrumente osiguranja. Ovisno o ukupnom procesu nagodbe, bit ćemo pametniji. Od samog početka se vodi briga i o tim stvarima”, objasnio je.

Marić je komentirao i novo poskupljenje nafte. “U ovom trenutku kretanje nafte na međunarodnim tržištima nisu značajnije odstupili od onoga što smo projicirali. Kao rezultat toga cijene u maloprodaji su porasle, ali nisu izašle iz okvira koji smo si postavili. Imali smo nekoliko psiholoških granica, ranije je bila 7 kuna, pa je sad došla i do 10. Mi imamo mehanizme, ako do toga dođe, ako procijenimo da je potrebno, država uvijek može na taj način uskočiti”, poručio je.

Komentiraj