Bivši voditelj Ekpertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme Boris Jokić u četvrtak je za N1 komentirao nove okolnosti koje su se pojavile oko izbora za Posebno stručno povjerenstvo i najavu raspisivanja natječaja za izbor članova Povjerenstva i Ekspertne radne skupine.

Poziv njegovom timu da se vrati u reformu Jokić ocjenjuje pozitivnim iskorakom, ali naglašava kako iskaz interesa nije dovoljan. “Treba znati što se radi i po kojem planu”, naglašava. “U kontaktu sam s ministricom, ali nisam dobio izravan poziv niti bih ga prihvatio da sam ga dobio. Treba se raspisati javni natječaj, a onaj tko ima energiju i dobar plan da nastavi rad na kurikularnoj reformi, taj neka preuzme. Po samom pozivu to ne bi bilo primjereno, niti bih ja to prihvatio”, objašnjava.

Poziv, kaže, ne bi prihvatio jer treba poštivati legalističke procedure. “Ovo što se dogodilo pokazuje kako nečasne, nedemokratske procedure mogu dovesti proces u znak pitanja. Treba uvesti u državu vladavinu prava i zakona. Uskočio bih sam sebi u usta kad bi se samim pozivom vratio u proces”, dodaje ističući kako bi se prijavio na legalan javni poziv, ako se odluči na prijavljivanje. Naglašava i kako struka treba biti ispred politike, te zaštićena od politike i poštovana pod politike.

“Ne ovisi reforma o Jokiću ni bilo kome drugom. To je proces koji je državni, društveni i koji je složen”, objašnjava.

Komentiraj