Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u petak je ocijenio da njegova zemlja i EU moraju “zajedno” pronaći rješenje pitanja irske granice nakon Brexita.

“Mislim da rješenje postoji i mi ćemo do njega doći”, kazao je Johnson na margini posjete vojnoj bazi Tapa u Estoniji.

U četvrtak je pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier izrazio zabrinutost britanskim prijedlozima za rješavanje problema granice između Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske nakon izlaska Velike Britanije iz europskog bloka.

Unija je od Londona zatražila da “predloži rješenja koja će premostiti taj izazov”, istaknuvši da “odgovornost leži na Ujedinjenom Kraljevstvu”.

No, britanski šef diplomacije stvari vidi drugačije. “To je zasigurno problem koji možemo riješiti zajedno, i to ćemo učiniti”, ponovio je Johnson.

U petak je Dublin odbacio britanske prijedloge za rješavanje graničnog pitanja kao neuvjerljive. Granica između Republike Irske i Sjeverne Irske je trenutno otvorena za slobodno kretanje roba, jer se radi o unutarnjoj granici Unije, ali nakon Brexita će biti podvrgnuta europskoj carinskoj regulaciji.

Britanija je predložila “nevidljivu granicu” bez graničnih postaja ili imigracijskih provjera između dvije strane, ali nije ponudila čvrste prijedloge o nadzoru carinske granice.

Barnier tvrdi da bi britanski prijedlozi išli nauštrb  jedinstvenog tržišta EU-a te da London u stvari traži da unija “suspendira primjenu svojih zakona” kao test za širu carinsku regulaciju  između EU-a i Britanije.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je kazao da bi “održavanje nevidljive granice bilo znatno lakše kada bi Britanija ostala u carinskoj uniji”.

Komentiraj