EPA/ATEF SAFADI

JOHN KERRY “Islamska država počinila genocid nad Yazidima, kršćanima i šijitima”

Američki glavni tajnik John Kerry rekao je u četvrtak kako je teroristička skupina Islamska država počinila genocid nad Yazidima, kršćanima i šijitskim Muslimanima. “Islamska država je genocidna preko samoproglašenja, ideologije i djelima”, poručio je Kerry.

Istaknuo je i kako je skupina odgovorna za zločine protiv čovječnosti te etničkog čišćenja u područjima koja su pod njenom kontrolom u Siriji i Iraku. “Imenovanje ovih zločina je važno, ali je još važnije zaustaviti ih”, objasnio je Kerry priznajući kako je nepristupačnost tim područjima značila da SAD nisu imale ‘potpunu sliku’ o strahotama koje su se odvijale.

Potpune činjenice moraju se potražiti preko nezavisne i međunarodne istrage. Kerry je dodao kako će SAD snažno poduprijeti sve napore da se prikupe dokazi o zločinima Islamske države i privesti odgovorne pravdi. “Činjenica je da Daesh ubija kršćane jer su kršćani, Yazide jer su Yazidi, šijite jer su šijiti. To je poruka koju šalju svojoj djeci. Njihov cijeli pogled na svijet bazira se na eliminiranju onih koji se ne priklanjaju njihovoj perverznoj ideologiji”, kazao je Kerry.

Ovo je tek drugi puta u povijesti da američka administracija proglašava genocid uslijed konflikta. Prvi se puta to dogodilo 2004. godine, kada je tadašnji državni tajnik Colin Powell tom rječju opisao ubojstva u Darfuru, prenosi BBC.

Komentiraj