Joe Biden pozvao na uvođenje novog zakona kojim bi se smanjile cijene ulaznica za koncerte

Predsjednik SAD-a u obraćanju Kongresu pozvao je tvrtke koje se bave prodajom ulaznica za koncerte da smanje dodatne naknade na ulaznice i time omoguće uštedu kućnog budžeta brojnim obiteljima koji žele otići na koncerte ili sportska natjecanja. Ova izjava predsjednika Joea Bidena došla je nakon saslušanja u Kongresu SAD-a u vezi s problemima u industriji prodaje ulaznica, koje je održano kao odgovor na kontroverzu oko Ticketmasterovog upravljanja pretprodajom ulaznica za turneju Taylor Swift krajem prošle godine.

Tisuće obožavatelja koji su pokušavali nabaviti ulaznice u pretprodaji prijavili su dugotrajno čekanje, prekide rada web stranica i prenapuhane cijene na stranicama za pretprodaju. Ticketmaster, tvrtka za prodaju ulaznica, kasnije je priznala da je popustila zbog povijesno neviđene potražnje s kojom su se suočili od obožavatelja Taylor Swift prije nego što je ona odlučila otkazati prodaju ulaznica.

Osam dana nakon početka saslušanja, Joe Biden se izravno pozabavio još jednim istaknutim problemom u problematici prodaje ulaznica, takozvanim ‘Junk fees’ koje se dodaju cijenama ulaznica. Na sastanku Odbora za tržišno natjecanje, Biden je pozvao Kongres da snizi ogromne naknade za usluge koje tvrtke poput Ticketmastera naplaćuju na ulaznice za koncerte ili sportske događaje kako bi uštedjeli velike količine novaca brojnim obiteljima koje žele posjetiti takve događaje.

Administracija Joea Bidena izdala je i službeno priopćenje: “Mnogi online prodavači ulaznica nameću ogromne naknade za usluge pri samoj odjavi nakon kupljene ulaznice koje se ne otkrivaju kada potrošači biraju svoje ulaznice. Pri pregledu 31 sportskog događaja kod pet web prodavača ulaznica naknade za usluge iznosile su u prosjeku više od 20 posto nominalne vrijednosti ulaznice, a ukupne naknade, poput naknada za obradu, naknada za dostavu i naknada za objekte, dosegle su do više od polovice cijene same karte. Četveročlana obitelj koja odluči otići na jednu manifestaciju tog tipa mogla bi na kraju platiti puno više od 100 dolara naknade iznad cijene ulaznica. Često, ako Amerikanci žele prisustvovati određenom koncertu ili sportskom događaju, imaju samo jednu online opciju za početnu kupnju ulaznice. To znači da čak i kad bi potrošači znali da će možda morati platiti veliku naknadu povrh cijene ulaznice, ne bi imali načina da to izbjegnu ako bi htjeli prisustvovati određenom događaju. Jedna tvrtka ima ekskluzivno partnerstvo s prijavljenih 80 od 100 najboljih arena u Sjedinjenim Državama, što joj omogućuje da naplaćuje naknade za prisustvovanje događajima na tim vodećim mjestima bez straha od konkurencije”.

Američki predsjednik Joe Biden također želi suzbiti skrivene naknade u drugim industrijama, kao što su skrivene naknade u hotelima, naknade za prekoračenje, naknade za kašnjenje kreditne kartice i naknade za prijevremeni raskid koje naplaćuju davatelji usluga interneta i telefonije.

 

 

Komentiraj