Jim Henson, otac Muppeta, bio je nježni sanjar

‘Muppet Show’ je premijerno prikazan na američkoj televiziji CBS 1976. godine, izazvavši zbunjene reakcije javnosti. Ne može se reći kako se ljudima spomenuta emisija nije svidjela, ali mnogi nisu bili sigurni kako iščitati show s brojnim lutkama, od kojih su neke bile životinje s ljudskim osobinama, poput u međuvremenu glasovitog ljubavnog para Kermita i Miss Piggy, dok su drugi predstavljali fantastična bića raznolikih karaktera (što je zapravo Gonzo?!). Zapravo se i ne treba čuditi što bi netko bio i zgrožen ‘Muppet Showom’, napose oni konzervativnih nazora, s obzirom da je ova dječja serija prikazivala i ljubavnu priču žapca i svinje.

No vrijeme je pokazalo da su ‘Muppeti’ jedna od omiljenih emisija za djecu diljem svijeta, a njihovom šarmu ne mogu odoljeti ni odrasli, neovisno jesu li odrastali uz Kermita i ekipu ili ne.

Čovjek iz čije je mašte sve to izašlo zvao se Jim Henson, rođen 1936. u gradiću Lelandu, savezna država Mississippi. Tvorac ‘Muppeta’ bio i u privatnom životu iznimno topla i dobra osoba, ‘nježni sanjar’, kako ga mnogi opisuju. Henson je preminuo 16. svibnja 1990. od teške bolesti, no iza njega je ostao i poslovni imperij, no još važnije, i kreativni rad koji i danas uveseljava milijune djece.

Komentiraj