Jesen za čitanje! Ovo su noviteti na policama: Od priče o Sisi do odiseje koja će promijeniti živote siročadi

Dolaskom jeseni polako se pripremaju dekice i puni zaliha čajeva. Magični trokut za hladnije dane obično upotpunjava – dobra knjiga. Novitete na policama knjižara, i u vašim rukama, najavljuju izdavačke kuće Znanje i Vorto Palabra.

Stiže najnoviji uradak Sue Monk Kidd, proslavljene autorice ‘Tajnovitog života pčela’, koja donosi ‘Knjigu žudnji’ (The Book of Longings), ljubavnu priču iz biblijskih vremena. Priča nas vodi u šetnju od Galileje do Egipta, od judejskih brežuljaka do aleksandrijskih hramova, od zapretanih čežnji do vrhunaca ljubavi i ponora tuge, a donosi životnu priču Ane, žene Isusa iz Nazareta. U izdanju Vorta Palabre, prijevod donosi Senka Galenić.

Tu je i ‘Ova blaga zemlja’ (This Tender Land) američkog autora Williama Kenta Kruegera, koja stilom pisanja podsjeća na nedavno ekraniziranu ‘Djevojku iz močvare’. Riječ je o priči z vremena Velike depresije, o četvero siročadi koji plove niz rijeku Mississippi, na odiseji koja će im promijeniti živote. Napisana u stilu modernog klasika, ‘Ova blaga zemlja’ čarobna je, duboko humana epopeja smještena u veličanstveni krajolik Amerike, koji će vam zaokupiti maštu i iscijeliti dušu. Roman je izašao također u izdanju Vorta Palabre, u prijevodu Marte Kovač.

Svi su ludi za Sisi! Nastala prema Netflixovoj seriji koja je prošlog tjedna krenula s emitiranjem i odmah se našla na vrhu ljestvice najgledanijih serija u Hrvatskoj, ‘Carica’ (The Empress) je sjajna kombinacija ‘Bridgertona’ i ‘Krune’, a portretira Elizabetu Bavarsku – Sisi. Proizašla iz pera autorice povijesne fikcije Gigi Griffis, raskošna i slikovita, ‘Carica’ je nevjerojatno suvremena priča o zaljubljivanju i pronalaženju vlastita unutarnjeg glasa začinjena tajnim šaputanjima na jastuku i dvorskim intrigama. U izdanju Znanja, prijevod ove povijesne romanse donosi Marija Perica.

Iz iste izdavačke kuće predstavili su i ‘Tako zabavno doba’ (Such a Fun Age), roman prvijenac američke spisateljice Kiley Reid koji je odmah po objavljivanju osvojio publiku diljem svijeta, a potvrdu svoje kvalitete zadobio uvrštenjem u širi izbor za Nagradu Booker te mnogobrojnim pohvalnim književnim kritikama. Osnovna tema romana osviještene su i neosviještene rasne predrasude, no autorica kroz priču oslikava i afro-američko društvo i kulturu, odnose unutar obitelji, klasne razlike uvjetovane ne samo rasom već i materijalnim statusom, moral, te sve to iznosi u literarnom tkanju prožetom podjednako britkošću i satirom, te nadasve empatijom. Prijevod ovog romana donosi Dado Čakalo.

Komentiraj