Jeremy Irons opravdavao svoje kontroverzne izjave na otvorenju Berlinalea

Jeremy Irons iskoristio je konferenciju za novinare u četvrtak ujutro na 70. Filmskom festivalu u  Berlinu kako bi se osvrnuo na kontroverzne izjave  koje je u prošlosti davao o istopolnim brakovima, ženskim pravima i pobačajima.

Ovogodišnji predsjednik festivalskog žirija rekao je kako nije želio da njegove izjave budu „smetnja Berlinaleu“, dodajući da ih je „već odbacio i ispričao se“ zbog već objavljenih komentara.”Dopustite da jednom i zauvijek pojasnim svoja stajališta o tim temama”, rekao je Irons. “Prvo, svim srcem podržavam globalni pokret za rješavanje nejednakosti ženskih prava i zaštitu od zlostavljanja, štetnog i nepoštenog uznemiravanja i kod kuće i na radnom mjestu”. Podsjetimo,  Irons je kritiziran jer je 2009. godine potpisao peticiju u znak podrške poljskom redatelju Romanu Polanskom.

“Drugo, pozdravljam ozakonjenje istospolnih brakova, ma gdje se ono postiglo. Nadam se da će se takvo prosvjetljeno zakonodavstvo i dalje širiti u sve više i više društava “, dodao je, referirajući se na kontroverzne komentare koje je iznio 2013. godine o tome kako istospolni brak može degradirati Zakon o braku, a kasnije je tvrdio da je njegova izjava pogrešno protumačena.

“Treće, svim srcem podržavam pravo žena na pobačaj ako tako odluče”, rekao je,iako je prethodno bio citiran kao pro-life zagovornik .

“Ova tri ljudska prava ključni su koraci prema civiliziranom i humanom društvu za koje bismo se svi trebali i dalje zalagati. Postoje mnogi dijelovi svijeta u kojima ta prava još ne postoje, gdje takvi načini života vode u zatvor, pa čak i u smrt “, nastavio je Irons. „Nadam se da će neki od filmova koje ćemo gledati baviti ovim problemima. Radujem se što ćemo gledati filmove na ovogodišnjem Berlinaleu koji će nas izazvati da dovedemo u pitanje stavove, predrasude i percepciju života širom svijeta kakvog ga poznajemo”.

Pored Jeremyja Ironsa članovi ovogodišnjeg žirija Berlinalea su Bérénice Bejo, Bettina Brokemper, Annemarie Jacir, Kenneth Lonergan, Luca Marinelli i Kleber Mendonça Filho.

Komentiraj