Jelena Lovrić za Zagreb News: Tomašević u Bandićevoj vučjoj jazbini

Nejasno je što u HDZ-u hoće reći kad novog gradonačelnika Zagreba uspoređuju s pokojnim. Je li kompliment ili je pogrda kad kažu da je Tomašević isti Bandić, da u načinu upravljanja gradom nema razlike?

Kad ga optužuju za netransparentnost i nepotizam i tvrde da proizvodi afere i krši zakon, to bi – logično – trebalo biti negativno. A opet, baš su oni s Bandićem bili u koaliciji, pa im je valjda bio dobar. Ali o njegovoj netransparentnosti i nepotizmu, aferama i kršenju zakona HDZ je godinama šutio kao zaliven. Sada su odjednom postali jako osjetljivi na svaku slutnju pogreške. Čak da je Tomaševićeva ekipa zaista počinila neke proceduralno krive korake, za što ih se sada proziva, uspoređivati to s onim što je Milan Bandić radio, izjednačavati sadašnju vlast s bivšom dok se po Zagrebu događaju brojna hapšenja povezana s gradskim strukturama, ne samo da je netočno nego je i potpuno beskrupulozno. Jedno je kriminal, koji HDZ godinama nije primjećivao. Drugo su eventualni sitni propusti, na kakve je sada graknuo. Prekomjerno granatiranje nove vlasti nije stvar samo krive procjene. Riječ je o ciljanom pokušaju opstrukcije. Ali HDZ-ova retorika otkriva samo jedno: da su utvrde bandićizma vrlo žilave.
Takva kritika nove vlasti zanemaruje činjenicu da je gradonačelnik Tomašević morao ući u vučju jazbinu. U Zagrebu se ne radi o normalnoj tranziciji vlasti. Glavnom je gradu Hrvatske potrebna asanacija, temeljito čišćenje, uklanjanje legla zaraze i truleži. Više se ne može ne vidjeti da je gradska vlast funkcionirala kao kriminalna organizacija. Razmjeri su lopovluka zastrašujući. Nešto će sada, valjda, riješiti USKOK. Remetinec se puni Bandićevim kadrovima, a tek se zagrebalo po marginama njegove strukture vlasti. Glavni su ortaci još nedirnuti. Pritvaraju se šoferi, vlasnici raskošnih, prljavim parama izgrađenih vila po Istri. Veliki igrači, koji su uštekani na zagrebački proračun i gradske resurse podigli poslovna carstva, i dalje, što bi rekao njihov pokojni prijatelj, „delaju.
Tomašević se našao u neprijateljskom okruženju i kad je riječ o gradskoj upravi. Dočekala ga je armija zaposlenih, s gustim labirintom pročelnika, njihovih pomoćnika i savjetnika i sličnih stupova Bandićeve vlasti. Samo Ured gradonačelnika broji skoro 300 ljudi, njegove stručne službe još 170. Nova ih vlast može presložiti, ali ih ne može otpustiti. Rezanje njihovih privilegija već nailazi na otpor. Bezobrazno, baš kao i HDZ, i Bandićevi kapitalci bez ikakva srama i zadrške pametuju po medijima i novoj vlasti drže lekcije. Dezorijentirani diletanti – tako im se bivši Bandićev šef financija javno narugao. Tomaševićevu vlast, dakle, čine amateri i nestručnjaci, dok su veliki stručnjaci i pravi maheri oni koji su sudjelovali u vlasti koja je pokrala i devastirala grad. Zagrebu zaista treba asanacija.

Komentiraj