JELENA LOVRIĆ ZA ZAGREB NEWS: Politički Jakuševec radi punom parom

Autor:

NFOTO, Matija Habljak/PIXSELL

Nećemo izgubiti izbore na smeću. Naprotiv. Ja mislim da ćemo ih upravo na smeću dobiti – izjavljuje ovih dana zagrebački gradonačelnik Tomašević, svoj optimizam temeljeći na obećanju da će upravo njegova vlast napokon riješiti problem oko kojeg druge političke opcije već dvadesetak godina uzaludno obigravaju.

Gradska će skupština ovoga tjedna donijeti odluku o izgradnji modernog Centra za zbrinjavanje otpada u Resniku. Ali nedavni odroni smeća na Jakuševcu, u kojima je teško stradao jedan radnik, s ozbiljnim posljedicama i po rejting gradske vlasti, pokrenuli su pravu lavinu rasprava o mogućim rješenjima. Teško je reći je li Zagreb više zagušen smećem ili silnom halabukom koja se oko toga podigla. Rasprava je nužna da bi se stvari bistrile, što ne znači da nema i namjernog stvaranja meteža. Očito je da politički Jakuševec radi punom snagom. Grad zatrpava političkim smećem. Ipak, u silnoj kakofoniji moguće je razabrati nekoliko čvrstih činjenica.

Prvo, danas je potpuno jasno da je problem zbrinjavanja otpada u gradu mnogo veći nego se to dosad mislilo. Havarije na odlagalištu signaliziraju da je narastao do dramatičnih razmjera. Također da je mnogo teže rješiv nego je to mladi Tomašević računao kada je prije nekoliko godina s brda na Jakuševcu krenuo u osvajanje Zagreba. Obećanje o zatvaranju tamošnjeg deponija nedavno je morao pomjeriti na 2028. godinu. Što znači da ni dana više ne smije gubiti. Prvu polovicu mandata iz mnogo razloga nije iskoristio za puni lauf.

Drugo, otpori su mnogo veći nego su se realno mogli očekivati. Logično, bune se građani Resnika, gdje bi se novi centar za gospodarenje otpadom trebao graditi. Ne vjeruju obećanjima da će u potpunosti biti zatvorenog tipa, tako da neće ugrožavati okoliš. Špekulantski, rješenje sabotira zagrebačka opozicija koja u smeću vidi šansu za rušenje Tomaševića. Vrlo su glasni i razni politički lunatici koji se galamom, bez sadržaja, bore za vlastitu vidljivost u javnosti. Veliki problem predstavlja i opstrukcija s nacionalne razine, konkretno iz aktualne Vlade. Već se više od pola godine ni premijer ni nadležni ministar ne odazivaju na gradonačelnikove pozive na razgovor, a problem se zbrinjavanja otpada bilo gdje u Hrvatskoj bez njihova imprimatura ne može riješiti. Plenkoviću odgovara da se vlast u Zagrebu pokaže neuspješnom.

Treće, iz kaotičnog se prepucavanja kristalizira činjenica da Grad još nema plan kako će problem zbrinjavanja otpada definitivno zatvoriti. Ni predviđeni centar u Resniku ne uključuje potpuno rješenje. Ne odgovara na pitanje što s ostatkom koji će se nakon obrade smeća i recikliranja ipak pojaviti. Taj je problem sada podijelio i partnere u zagrebačkoj vlasti. SDP inzistira na cjelovitom rješenju i predlaže izgradnju energane, po modelu kakav imaju mnogi europski gradovi. Možemo! je i dalje, još od predizbornog programa, izričito protiv spalionice. Sada tvrde da je to pitanje za Vladu. Guraju ideju da bi postrojenja za pretvaranje ostataka otpada u toplinsku energiju trebala biti koncentrirana na razini države. Možda, ni stručnjaci oko toga nisu suglasni. Ali, Zagreb više nema vremena za čekanje. U se i u svoje kljuse! – to se gradonačelniku Tomaševiću pokazuje najpametnijom strategijom.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.