Tomašević najavio centar za otpad u Resniku, a što kažu Resničani?

Autor:

10.12.2023., Zagreb - Udruga za zastitu okolisa Resnik organizirala je prosvjedni skup "Resnik je problem, a ne rjesenje" protiv izgradnje centra za gospodarenje otpadom. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zagreb muku muči sa otpadom, a posljednja dva odrona na Jakuševcu ponovno su potaknula rasprave o njegovom zatvaranju. Zagrebački gradonačelnik ponovno je prošli tjedan ponovio kako će riješiti problem otpada, a kao novu lokaciju budućeg postrojenja naveo je Resnik i dodao o tome neće biti pregovora.

Oko lokacije u Resniku nema pregovora ni s kim. To je jedina lokacija koja postoji u prostornom planu Grada Zagreba. Ta je lokacija najbolja jer se radi o industrijskoj zoni i tamo je smješten pročišćivač voda”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Građani Resnika su ljuti. Ističu, zrak im je već zagađen zbog smrada mulja koji dolazi od pročišćivača voda. Izgradnja Centra za gospodarenjem otpadom dodatno bi pogoršala situaciju.

“Ljeti, kada je pritisak, doći će jugo, zato ga i ne volimo. Zatvoreni su nam prozori do podne jer smrdi. Nemoguće da u naselju gdje žive ljudi žele dovoditi otrov i bolest”, kaže Tomica Marković, stanovnica Resnika.

“Prvenstveno se bojimo za zdravlje. Onda sve ostalo. Prometni problemi. Znamo i sami kakvi su problemi s prometom u Gradu Zagrebu i sad da krenu silne kolone kamiona kroz naše naselje, kraj naših prozora, kuća. Imat ćemo svakodnevne lagane potrese. Ja se ježim kad kaže da nema alternative, uvijek mora postojati alternativa”, kaže Franjo Vuger, stanovnik Resnika.

Ulice u Resniku su uske, krivudave. Buku, tvrde stanovnici, već im stvara odvoz građevinskog otpada u blizini.

Gradski vrh najavljuje studiju novog centra predstaviti na Gradskoj skupštini do kraja siječnja. Centar bi uključivao sortirnicu za miješani komunalni otpad, kompostanu te u daljnjim koracima tzv. energanu, javlja HRT.

OZNAKE: resnik, otpad, Jakuševec

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.