Jelena Lovrić za Zagreb News: Iz Zagreba u osvajanje Hrvatske?

Sa svoje izborne skupštine Možemo! najavljuje start sa Zagreba na osvajanje vlasti u Hrvatskoj. Zagrebački gradonačelnik Tomašević tvrdi: Sposobni smo parirati Plenkoviću, u sinergiji s drugim progresivnim opcijama promijenit ćemo državu! Njegova partnerica u rukovođenju strankom Sandra Benčić veli da nije pitanje hoće li doći na vlast u državi, može se samo razgovarati o tome kada će to biti. Po njoj, vrlo skoro.

Koliko su takve najave realne? Može li Možemo! zaista na izborima iduće godine jurišati po pobjedu na nacionalnoj razini? Vlast obično, znamo, formira najjača stranka u državi, a prema svim anketama HDZ još uvijek drži prvu poziciju. Ali Plenkovićev je koalicijski potencijal tanak pa bi onda i nekima drugima, koalicijski potentnijima, mogle rasti šanse. Ali teško da će Možemo!, kao redovito trećeplasirana stranka, biti u prilici sastavljati vladu. Eventualno bi, kao jedan od partnera, mogla sudjelovati u vlasti. Najava o moguće zajedničkom izlasku na izbore sa SDP-om možda govori da joj se šefovi ne osjećaju baš tako jakima kako bi se u javnosti htjeli predstaviti. Stranka koja suvereno vlada Zagrebom sigurno može očekivati dobar izborni rezultat. Ali Možemo! već neko vrijeme stagnira. Nisu uspjeli postati glavna stranka ljevice, kako se očekivalo. Premda nikad slabiji, SDP je i dalje osjetno jači. Nisu se uspjeli ni proširiti Hrvatskom. Uglavnom funkcioniraju kao regionalna stranka. Stara je ljevica superiorna novoj i po svojoj stranačkoj infrastrukturi, što je u izbornoj kampanji dragocjen adut.

Za Možemo! vlast u Zagrebu može biti značajna odskočna daska, ali i prilično veliki hendikep. Tomašević, kao najprepoznatljivije lice stranke, posve se okupirao zagrebačkim, uglavnom komunalnim problemima. Za njegovu funkciju razumljivo, ali na nacionalnoj ga političkoj pozornici nema. S premijerom je i HDZ-ovom vladom radi dobrobiti grada prisiljen surađivati, što mu već tupi političku oštricu. Plan da će svoju vladavinu Zagrebom iskoristiti kao preporuku i poguranac za osvajanje vlasti u cijeloj Hrvatskoj, ne funkcionira. Možemo! u tom pogledu nije baš briljirao. Gradonačelnik kao glavnu prednost svog mandata ističe da ga ne prate koruptivne afere. Nitko nije uhićen, nitko nije pijan skrivio prometnu nesreću, nitko nije nosio torbe s pedesetak tisuća eura kakve je bivši gradonačelnik dobivao u Bijelom salonu odmah do svog ureda, kaže. To je zaista velika razlika u odnosu na prethodnike. Jednako tako i u odnosu na HDZ-ovu vlast na nacionalnoj razini, što svakako treba cijeniti. Ali nakon dviju godina na čelu grada, hoće li poštenje biti dovoljno?

Komentiraj

nacional banner
nacional banner