JEDINI PREŽIVJELI U NESREĆI KOD MOSTARA: ‘Vjekoslav je počeo nešto raditi i prešao u suprotni trak, Antonija je samo rekla ‘Pazi! …’

Davor Javorovic/PIXSELL

Studenta tjelesne kulture na Sveučilištu u Mostaru Stjepana Boškovića, jedinog preživjelog iz tragične prometne nesreće u kojoj je prilikom slijetanja vozila u rijeku Neretvu stradalo četvero njegovih kolega studenata, posjetili smo u nedjelju jutro u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, piše Slobodna Dalmacija.

Dr. Davorin Kozomara kaže kako je ozlijeđeni mladić došao u bolnicu u stanju hipotermije i šoka, ali da mu je stanje sada dobro i oporavlja se.

Primjetno potresen i još u školu zbog gubitka svojih četvero prijatelja na povratku kući na proslavu božićnih blagdana sa svojih fakulteta u Mostaru, Stjepan nam je tihim glasom kazao da još ne može vjerovati ni sebi predočiti da nikada više neće vidjeti svoje prijatelje i da su mrtvi.

 Stjepan kaže da su svi veseli krenuli iz Mostara oko 10 sati ujutro. Vjekoslav Božanović, koji je vozio, bio je iskusan vozač i već tri godine vozio je tom cestom od Mostara do Vinkovaca. Kaže da su bili opušteni, šalili su se veseleći se blagdanima i odlasku kući.

– Koliko se sjećam, nismo vozili brzo, možda 60-ak kilometara na sat. Tako mi se činilo. Ja sam sjedio iza suvozačice Antonije Šarić, a u jednom trenutku Vjekoslav je nešto radio, tako da je prešao vozilom u suprotni kolnički trak. Vidio sam da su nam dva vozila dolazila ususret – kaže Stjepan, te dodaje kako je u tom trenutku Antonija podigla glas govoreći mu da pripazi.

U djeliću sekunde Vjekoslav je izgubio nadzor nad vozilom, koje je udarilo u brdo, da bi se odbilo i okrenulo nekoliko puta na cesti, te je palo u rijeku. Stjepan je rekao da se u ovom trenutku ne sjeća svega detaljno. Zna da je vozilo počelo brzo tonuti jer je voda prodirala u unutrašnjost. Vrata i prozori nisu se mogli otvoriti, težina automobila brzo ih je vukla prema dnu duboke, hladne Neretve. Jedno staklo bilo je napuklo, Stjepan ga je razbio i uspio se izvući iz vozila te isplivati na površnu.

Budući da je Neretva jako hladna, oko devet stupnjeva, počeli su ga hvatati grčevi, ali se, vjerojatno zahvaljujući svojoj tjelesnoj spremi, uspio snaći u toj vrlo nepredvidljivoj i šokantnoj situaciji, doplivati do obale i tako umaknuti sigurnoj smrti u hladnoj vodi.

U pratnji dežurnog liječnika dr. Kozomare, Stjepana su u nedjelju ujutro, dok još nije bilo pronađeno tijelo njegova kolege Vjekoslava, posjetili Nevenko Herceg, predsjednik vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Tomislav Martinović, dopredsjedatelj Skupštine HNŽ, Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ, i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, te su mu izrazili sućut zbog smrtno stradalih kolega, uputili mu riječi ohrabrenja i zaželjeli da se što prije oporavi.

Komentiraj